Всички прокурори са независими като всички магистрати. Формулировката независим главен

...
Всички прокурори са независими като всички магистрати. Формулировката независим главен
Коментари Харесай

Иван Гешев счита формулировката независим главен прокурор за обидна

Всички прокурори са самостоятелни като всички магистрати. Формулировката " самостоятелен основен прокурор " е обидна. Това съобщи Иван Гешев пред публицисти, откакто постави клетва като обвинител номер едно на страната, съобщи БГНЕС.
Дали ме чака тежък мандат? Да, чака ме най-тежкият мандат от всички досегашни след 1989 година, тъй като такава е обстановката ", изясни Гешев и сподели, че тя е в два аспекта. „ На първо място, че сме стигнали лимита, след който ние въпреки всичко би трябвало най-сетне, като споделям ние – имаме поради страната, освен прокуратурата, да отговори на упованията на българските жители за правдивост, за повече правдивост. И от другата страна, прокуратурата заради това, че беше и е в добра кондиция, проработи на други обороти по-сериозно в последните години. Благодарение на това сме подложени на съществени офанзиви, които целят, в случай че не дестабилизация, в някаква степен дори и искрено заличаване на прокуратурата “, означи още Гешев. Според него в тази конюнктура естествено е, че предстоят сложни години.
Той посочи, че не споделя, че ще дестабилизират прокуратурата, а споделя, че „ ще опитат да я дестабилизират “. „ А дали ще съумеят да я дестабилизират, зависи от прокуратурата и от доста други фактори “.
Гешев съобщи, че не вижда полемика за конституционни промени. „ Аз сега виждам политически поръчки в най-общ проект и се цитира Конституцията. Никой не е споделил какво желае да трансформира в Конституцията “, уточни той и попита пред репортерите: " Чули ли сте някъде, някой да каже какво тъкмо желае да промени Конституцията сега ".
Иван Гешев означи, че когато се инициира спор, разумно е да се инициира, тъй като има някаква тематика и тя би трябвало да е съответна. „ За мен не е ясно каква е тематиката на дебата, когато стане ясно каква е тя, аз ще кажа моето персонално мнение, а съм сигурен, че прокуратурата ще каже своето мнение, тъй като ние имаме изчерпателен отдел. Смятам след Нова година да образувам съвещателен съвет от изтъкнати адвокати към основния прокурор, от които също ще бъде поискано мнение и едвам тогава, когато е ясно какъв е този спор, тъй като на мен не ми е явен, изцяло прокуратурата ще излезе със свое мнение “, съобщи Гешев. Той уточни, че този проблем, „ в случай че изобщо е проблем “, е от подготвеност на Народното събрание и на политиците, а не на прокуратурата. Тя може да каже единствено мнението си, когато бъде запитана, в случай че бъде запитана.

На въпроса какво мисли за самостоятелния основен прокурор, Гешев сподели, че всички прокурори са самостоятелни като всички магистрати. „ Всички магистрати, в това число и всички прокурори, базират решенията си единствено на закона, вътрешното си разбиране и доказателствата по делото. Така че този термин: самостоятелен прокурор е афектиран към прокуратурата “, смята новият обвинител номер едно.
Припомняме, че Гешев наследява на поста Сотир Цацаров, който беше определен с огромно болшинство от Народното събрание за ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Самият Цацаров сподели, че встъпва като ръководител в петък. На въпроса на медиите дали ще ги предложения, той отговори малко: Не, просто ще отида на работа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР