Всички посрещаме с дълбоко съжаление тъжната вест за кончината на

...
Всички посрещаме с дълбоко съжаление тъжната вест за кончината на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина

Всички посрещаме с надълбоко страдание тъжната новина за кончината на учен Благовест Сендов. Изразявам откровените си състрадание към неговото семейство. Академик Сендов бе от тези вдъхновяващи персони, които освен са напълно отдадени на науката, само че съумяват да увлекат и своите възпитаници и почитатели. Той бе лоялен на математиката и до последно се стремеше да предизвика интереса и любознанието на младежите към науката, декларира в съболезнователния си адрес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Академик Сендов е един от първите визионери за качествени промени в българското обучение - както в методите на образование, по този начин и в заниманията с математика и програмиране от ранна възраст, и с въвеждането на интердисциплинарно образование. Почти половин век по-късно времето неоспоримо потвърждава неговите хрумвания, показва министър Вълчев.

Той напомня, че учен Сендов бе ректор на Софийския университет /1973-1979/ и ръководител на Българската академия на науките /1988-1991/, член на Съюза на учените, на Съюза на математиците в България, на Американското математическо сдружение /AMS/ и на Британското компютърно сдружение, член на Изпълнителното бюро и на Генералния комитет на Международния съвет на научните съюзи /ICSU/, ръководител и почетен ръководител на Международната асоциация на университетите /от 1985/. Той намира време и сили и за публичната си активност, като депутат и ръководител на Народното събрание, а и като дипломат на страната ни в Япония, отбелязва просветителният министър.

" Поклон пред паметта на индивида, учения, преподавателя и вдъхновителя на няколко генерации учен Благовест Сендов! ", написа в съболезнователния си адрес министър Красимир Вълчев. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР