Бивш кмет на Берлин и член на партията на Олаф

...
Бивш кмет на Берлин и член на партията на Олаф
Коментари Харесай

Поредна атака срещу немски политик. Германия обмисля затягане на мерките

Бивш кмет на Берлин и член на партията на Олаф Шолц беше ударена по главата

Поредна офанзива против немски политик. Франциска Гифи, високопоставена фигура в партията на канцлера Олаф Шолц, общински консултант и някогашен кмет на Берлин е била ударена по главата с чанта, цялостна с тежки предмети. Нападението става в локалната библиотека в Нойкьолн. Гифи е била леко ранена и откарана с болница, след което е освободена. Прокуратурата в Берлин към този момент разгласи, че е идентифицирала причинителя. Атаката идва в миг на възходящи терзания в Германия по отношение на вълната от набези против политици, написа Ройтерс.

Четирима немски младежи са разследвани за нахлуване против Матиас Еке, евродепутат и водещ претендент на Социалдемократическата партия за Екологичен потенциал. Еке беше ритан и обичай на земята в петък вечерта, до момента в който разлепяше плакати за законопроекти за ГСДП в източния град Дрезден.

Нападението във вторник съответства с изключителна министерска среща призоваваща за по-голяма полицейска отбрана на политиците след редица вербални и физически офанзиви.

В същия ден при обособен случай двама души бяха задържани в град Дрезден, откакто член на партията на Зелените беше блъскан и наплют, до момента в който разлепваше предизборни плакати, два от които бяха скъсани, оповестиха от полицията.

Преди нападението двамата обвинени са били видени в група хора наоколо и са били чути да викат хитлеристки поздрави, до момента в който са били поставяни плакатите, обясниха органите на реда.

Атаките против политици са се удвоили в Германия след изборите за Европейски парламент през 2019 година, съгласно държавни данни, оповестени през януари. Броят на офанзивите против определени чиновници е скочил с 53 % единствено през 2023 година спрямо 2022 година

Политици видяха във вълната от принуждение ръката на крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD), чиято поддръжка набъбна през последните години.

След нападението над Еке през уикенда, министър председателят на Саксония Михаел Кречмер, реакционер, сподели, че сходна експанзия и опити за заплашване припомнят за най-мрачната епоха в немската история.

Съпредседателят на AfD Алис Уайдел разяснява, че опитите да се употребява офанзивата против Еке за политически облаги са „ подли и безотговорни “ и че политици и членове на „ Алтернатива за Германия “  също постоянно са атакувани. Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер на срещата на държавните министри във вторник осъди „ извънредно бруталния акт на принуждение “ против Еке и сподели, че ще приказва с министъра на правораздаването за стягане на закона против сходни офанзиви.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР