Всички подготвяме вкусната зимнина за идващите мразовити дни, но сигурни

...
Всички подготвяме вкусната зимнина за идващите мразовити дни, но сигурни
Коментари Харесай

Как да запазим киселото си зеле си хрупкаво и ароматно

Всички приготвяме вкусната зимнина за идващите мразовити дни, само че сигурни ли сме, че използваме най-хубавите предписания? Един от главните артикули, които подготвяме за зимния сезон, е зелето. То би трябвало да остане хрупкаво и ароматно, а през днешния ден ще ви разкрием по какъв начин тъкмо да постигнете приемливи резултати и да си оближете пръстите. 

Как да запазим зелето си хрупкаво?

Най-подходящите съдове за задачата са бидоните и качетата. Но не всички има къде да съхраняват по-обемни такива и се насочват към разновидности с буркани. 
Най-подходящите дни за подготвяне на кисело зеле съгласно лунния календар
На пръв взор може да наподобява, че приготвянето на кисело зеле е развой, който няма нищо общо с лунния календар. Но това не е по този начин. Л...

Частите от зелето, които ще употребявате за вашата рецепта, могат да бъдат нарязани, отделени на листа, цели глави, елементи от кочана и така нататък По избор може да комбинирате зелето с други зеленчуци като чушки, моркови, лук, цвекло, а някои експериментатори даже прибавят и плодове. Подправките, с които може да наситите усета, също са разнородни и по избор.

Представяме ви класическа рецепта, за която ще са ви нужни:
•    Около 3 кг зеле – зимен вид, компактно и бяло;
•    5-6 моркова;
•    3 супени лъжици едра сол.

Начин на подготвяне:

На първо място би трябвало да почистите добре зелките и да отстраните развалените листя. След това ги нарежете на сламки, само че не прекомерно тънки и ситни, с цел да не се смачкат и да се изгуби хрупкавостта.

След това идва ред на морковите, които да измити добре, обелени и рендисани на едро. Те не са наложителни и се включват по желание, само че пък доста спомагат за положителната ферментация на зимнината. 
Как с няколко МОРКОВА можем да поправяме усета на зелето в бидона
Всяка стопанка се старае да си приготви няколко зелки в бидон за зимата. Този ферментирал зарзават е измежду най-предпочитаните артикули в...

Смесете зелето и морковите в съд дружно със солта и смачкайте добре всичко с ръце. Изпробвайте и прибавете зеле или сол по отношение на вашия усет, в случай че едното има превес.

Преди това е добре да сте си подготвили бурканите или бидоните за зелето и откакто смесите и овкусите, да го прехвърлите в тях. Препоръчваме ви за съдовете да не употребявате само алуминиеви, тъй като имат окислително деяние. Подредете компактно, само че и предвидете място за сока. 

Покрийте с марля гърлото на съдовете/ бурканите и оставете за едно денонощие на стайна температура. Ще установите пускане на ферментацията, когато забележите мехурчетата. След първия ден може да премахнете непотребния сок. 

Разбърквайте всекидневно с дървена пръчка, с цел да освободите газовете от процеса на ферментиране. На третия ден зелето ви към този момент е готово. Ако нямате мазе, в което да съхранявате зимнината, я стерилизирайте.

Как да се случи това? Саламурата изсипвате в емайлиран съд и загрявате до миг на кипване, изливате в буркани до ¼ от размера им и прибавете и нарязаното зеле, като запълните компактно. Доливате с останалата саламура, похлупете бурканите и стерилизирайте в огромен съд с гореща вода – към 80 градуса. Обикновено това лишава 25-40 минути, след което изваждате бурканите, затягате капачките и чакате да изстинат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР