Всички песни в новия ми албум са мои, те са

...
Всички песни в новия ми албум са мои, те са
Коментари Харесай

Салвадор Собрал пред БНР: Чрез музиката искам да разбера хората по-добре

Всички песни в новия ми албум са мои, те са ударите на сърцето ми . Затова на обложката на албума е моя фотография с белега, който имам от интервенцията. Защото в него вграждам и прочувствени се белези. Както и физическите “. Това показа в особено изявление за БНР португалецът Салвадор Собрал, който завоюва „ Евровизия “ 2017 с песента Amar pelos dois, или „ Да обичаш за двама “. 

Новият му албум Bpm, или „ Удари в минута “, излиза на 28-и май. 

„ Докато бях в болничното заведение (изпълнителят претърпява интервенция за трансплантация на сърце - бел. ред.), ми вършиха доста проучвания за сърцето –   електрокардиограми и други, и на всички машини се показваше това Bpm – какъв брой удари в минута има сърцето ти. Много е забавно, тъй като Bpm използваме и в музиката. Когато виждах този знак, в болничното заведение се усещах вкъщи.  Казвах си – това е музика, това е нещо познато, единственото музикално нещо в болничното заведение . Тогава се замислих да кръстя по този начин и албум един ден... Бях доста обезпокоителен, до момента в който правехме албумът. Не спях добре, бях изплашен от всичко, което желаех да кажа. В деня, в който първата ария към този момент беше реалност, заплаках от облекчение. Казах си, добре,  новата ми музика е подготвена. Освобождавам я . Създадох я и към този момент е на всички. Вече е кръв от кръвта и на останалите “. 

В предаването „ Нощен Хоризонт “ Салвадор показа и за пътя на песента, която го отличи от останалите на състезанието преди четири години: 

„ Сестра ми ми звънна, бях в подготовка. Каза ми - искаш ли да участваме във Фестивал да Канцао – събитието, посредством което се избира португалската ария за „ Евровизия “. Първоначално споделих – не, не желая да върша това, не одобрявам малкия екран. Тя не се отнася добре към музикантите. Всичко се върти към заниманието.  Сестра ми обаче ме убеди, като сподели, че уредниците на фестивала желаят да трансформират нещата . Целта им била да изпратят добра ария на „ Евровизия “. Пък и всичко ще се излъчва в неделя вечер, а за теб ще е добре да бъдеш забелязан от по-широка аудитория – бе безапелационна тя. Тогава бях издал албум, той не се продаваше добре, нямах доста концерти. Сестра ми се опита да помогне, като предложи да напише ария с ангажимента, че надали ще спечелим фестивала. Нашият жанр не е този на „ Евровизия “. Каза ми - излез и бъди себе си, аз ще ти напиша красива ария, хората ще те видят и ще имаш повече концерти по-късно.  Съгласих се, въпреки всичко беше единствено за една нощ. Оказа се доста по-дълго преживяване ... Сестра ми написа ария за човек, който е толкоз влюбен в някого, че признава по какъв начин може да обича и за двамата – даже и другият човек да не усеща същото. Много обрана ария, само че и доста задълбочена.  В песента се усеща възприятието на безусловно оскърбление, когато основният воин споделя – няма значение дали ще ме обичаш, аз те обичам толкоз доста, мога да обичам и за двама ни . За да бъдем дружно. Ужасно е. Никога не съм се чувствал по този метод, само че пях, като че ли съм го изживявал. Мисля, че хората усетиха посланието ни “. 

В един миг от живота си Салвадор учи и логика на психиката :  

„ Обичам общуването с хората. Чувството да опознаеш някого е прелестно. Точно по тази причина изучавам и разнообразни езици. Започнах да изучавам логика на психиката с концепцията да разбирам хората по-добре. Да намеря верния път към съзнанието и страстите им. Разбрах, че това ще направя най-правилно посредством музиката си. Същата задача е. Докосвам хората и се пробвам да им оказа помощ с моите песни. Точно както и психологът ми оказва помощ с терапия. Искам да разбирам хората по-добре. За това сплотих логиката на психиката и музиката “.

Най-голямото оръжие на артиста са думите , споделя Салвадор в едно от интервютата си. Как обаче един актьор може да употребява оръжието по верния метод?

„ Мисля, че най-хубавият метод е като бъдеш артист. Да влезеш в обувките на героя и да почувстваш думите, които пееш. Дори и да не си се чувствал по сходен метод в никакъв случай “. 

Емоционален за Салвадор Собрал е и последният му концерт, преди да влезе в болница за трансплантация на сърце. 

„ Сърцето и съзнанието ми по време на концерта бяха вцепенени. Защото, когато преминаваш през нещо сходно, съзнанието ти включва предпазен механизъм, посредством който губиш всякаква сензитивност.  На концерта се пробвах да не мисля за това, което следва. За това, че ще отида в болничното заведение, само че не знам дали ще изляза жив от там . Не знаех дали новото сърце ще се появи въобще. Мозъкът ми се беше трансформирал в празна страница. По пътя си към болничното заведение бях доста равнодушен “.

Във всеки сложен интервал има най-малко една причина, за която си коства да се бориш. За Салвадор са няколко:

„ Хората, които обичам и които ме обичат. Тогава разбираш, че ти би трябвало да си там за тях. Чувстваш се задължен да оцелееш, с цел да бъдеш до тях. Това бе най-голямата ми мотивация. Да остана с хората, които обичам . Да не ги напущам, тъй като ще страдат прекалено много. Цялото ми семейство бяха прелестни. Заедно преминахме през това тестване “. 

Новата ария на Салвадор Sangue du meu sangue („ Кръв от кръвта ми “) се радва на огромен интерес

Видеото сплотява сезоните. Салвадор свири на пиано, а над него падат есенни листа, вали сняг, грее слънце и се гонят ветрове. 

„ Това беше концепция на режисьора Джеб Джорба. Първо минахме през тунела, където снимахме дружно с Джена. Тя сподели - би трябвало да направиш видеото тук. Обадих се на Джеб, който към този момент бе чул песента и желаех да създадем видеото на това място. Обади ми се няколко часа по-късно с предлагането да създадем нещо, обвързвано с прекосяването на времето и сезоните. Казах му - уау, това е страхотна концепция, само че какво ще стане с пианото, което ще включим в клипа? Защото върху него ще вали дъжд, ще пада сняг, изработен от сапунена пяна. Купих пианото, тъй като то щеше да е унищожено след фотосите. Купих на ниска цена пиано, снимахме с него. Въпреки че направихме четири дубъла, ползвахме първия, тъй като след първите фотоси пианото просто не работеше добре “. 

Лео Алдрей, който взе участие в основаването на песните за албума дружно със Салвадор, е най-хубавият другар на португалския реализатор. Той е и продуцент на албума. Сестрата на Салвадор - Луиза, също взе участие с написването на текст за една от песните .

„ Миналия февруари, тъкмо преди Covid-19, се събрахме, с цел да стартираме албума. След „ Евровизия “ и втория ми албум „ Париж - Лисабон “ си споделих - идващото огромно предизвикателство е да бъда част от всички песни за един подобен план. Обадих се на Лео и му споделих - Лео, това е моето предизвикателство, искаш ли и ти да си част от него. Ще напишем всяка ария дружно. Той се съгласи и отидохме в провинцията. Цял месец писахме песни. Писането вървеше добре, само че постепенно. Не е елементарно да отключиш креативния развой. Композирахме малко музика, написахме някои от текстовете. След това стартира пандемията и Лео трябваше да се върне в Барселона, където живее. Говорихме онлайн всеки ден, композирахме дружно “. 

Според Салвадор Sangue du meu sangue е друга от останалите песни.

„ Аз написах текста. Пишех без да спирам. При мен се получава по този начин - когато стартира да пиша, не мога да спра . Случвало се е да е 04.00 часа сутринта и аз към момента да пробвам да намеря рима за някоя дума. Пратих текста на Лео и му споделих - ще се веселя да направиш балада от това. След няколко часа той ми прати музиката - звучеше съвършено. Малко променихме края. Песента има съвършена музикална конструкция, толкоз е лека за слушане. Отнася те надалеч “. 

Салвадор споделя, че е останал впечатлен от кино лентата на Виктор Божинов „ Посоки “. Гледал го, с цел да разбере повече за страната ни. Причината - София е второто място след Лисабон, в което Sangue du meu sangue се радва на огромен слушателски интерес .

„ Днес можеш да видиш всичко - можеш да видиш къде хората слушат, на какъв брой години са, какви са. Погледнах в графата на градовете, където песента е най-слушана и видях София. България. Изненадах се. Никога не съм бил там. Пътувал съм из разнообразни близки до вас страни, само че в никакъв случай не съм бил в България. Казах на екипа си - може би е добре да отидем там. Искам да пея в някой остарял, хубав софийски спектакъл “. 

Интервюто със Салвадор Собрал можете да чуете в звуковия файл. 

 фотография: Joana Linda
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР