Всички обичаме да правим баници, погачи, кексове и много други

...
Всички обичаме да правим баници, погачи, кексове и много други
Коментари Харесай

Грешка е да гасите содата в оцет! Ето защо

Всички обичаме да вършим баници, погачи, кексове и доста други сходни. Сместа за всички тях обаче би трябвало да бухне.

Повечето хора употребяват квас или най-често сода бикарбонат, с цел да получат набъбнал резултат на тестото и крайния артикул, несъмнено. Содата се употребява за набухвател, тъй като е един от дребното натурални такива. Благодарение на гасенето на содата за самун се отделя задоволително количество въглероден диоксид, който разрешава на тестото да бухне.

За да може да се отдели задоволително количество от въглеродния диоксид, би трябвало първо да изгасим содата. Гасенето на сода нормално става с някаква киселина - оцет, лимон, лимонена киселина, лайм и други сходни.

Процедурата по самото гасене е добре да се случва в брашното. Добре е гасенето да не става в обособен съд, тъй като по този начин реакцията става надалеч от главния артикул, до който би трябвало да стигнем. Сухите и течните съставки би трябвало да се смесят по настрана. След това да се смесят двете и разбъркването на съставките би трябвало да е доста бързо. След като получим тестото, то допустимо най-бързо би трябвало да се сложи във фурната, тъй като в топла среда взаимоотношението на киселината и содата се усъвършенства.

 Гасене на сода за самун

Та, има доста разнообразни разновидности за гасене на сода за самун с разнообразни артикули, съдържащи киселина. Оцетът може да бъде употребен, само че в актуалната публикация ще разберете за какво е по-добре да се насочите към различен артикул.

Както към този момент споменахме, когато смесим съставките, се отделя въглероден диоксид. Ако решим да гасим содата с оцет, огромна част от този диоксид се изпарява и резултатът няма да е по този начин добър, както с лимон да вземем за пример. Освен това послевкусът не е изключително прелестен, а никой не желае да яде самун или кейк, който да е с нехарактерен и противен усет.

По-добрият вид е да изберете лимон или лимонена киселина. Благодарение на тях при реакцията се отделя нужното количество газ (въглероден диоксид), което да накара тестото да бухне задоволително, с цел да се получи вкусна погача.

 Содена питка

Освен горепосочените артикули за гасене на сода за приемане на прекрасен артикул може да употребявате други различни разновидности. Сред тези разновидности са кефир, заквасена сметана, кисело мляко и други сходни. Тези артикули са подобаващи, тъй като са с задоволително въглероден диоксид, който ще накара сместа ни да бухне задоволително.

Ако пък въобще не желаете да гасите сода заради една или друга причина, може да се насочите и към бакпулвера или маята за самун (суха или жива).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР