Всички, които са изгорели с почивки от фалиралата турооператорска фирма

...
Всички, които са изгорели с почивки от фалиралата турооператорска фирма
Коментари Харесай

Засегнатите клиенти на София тур и Холидей ще получат някакво обезщетение

Всички, които са изгорели с почивки от банкрутиралата турооператорска компания " София тур и Холидей " ще получат обезщетение, само че не е ясно в какъв размер. Това разгласи министърът на туризма Николина Ангелкова след незабавна среща със застрахователите на компанията.


Пострадалите би трябвало да се извърнат към Министерството на туризма и към двамата застрахователи на компанията. Все още не е ясно какъв брой са хората, платили за подправени почивки, само че едно е ясно - става въпрос за нелоялна комерсиална процедура, най-малко по този начин обясниха от Министерството на туризма, които ще дадат случая на прокуратурата.

На формалния адрес на туроператора " София тур и Холидейз " в действителност има офис, само че той се оказа заключен. Справка в комерсиалния указател демонстрира, че притежател на компанията до 17 октомври са Ралица и Димитър Тоневи, които продават бизнеса си на сръбския жител Драган Живкович. Той сменя адреса на сдружението. Потърсихме новия адрес, само че той се оказа фиктивен. Празен се оказа и финансовият доклад на сдружението за предходната година.

Първите съмнения за активността на туроператора се появяват при започване на декември.

Тогава Елка дружно с другари възнамерява круиз до Дубай, сравнявайки предложения попада на най-изгодната - тази на " София тур и Холидейз ". Сключва контракт на 15 ноември и заплаща 50% капаро. Окончателно останалата сума би трябвало да внесе през януари, само че в следствие от компанията желаят заплащане до 15 декември, това я усъмнява и тя стартира инспекция на холдинга, през който би трябвало да мине круиза.
Елка Антонова: След инспекцията на този холдинг се оказа, че в действителност съществува подобен, само че той се занимава с хранителни артикули, няма общо с туристическа активност. Изпратиха ми информация, че тяхното посланичество има офиси в още няколко града, с един линк на компанията, оказа се съществуваща туристическа компания, която не познава тези хора и не си контактува с тях.
Елка открива и още по съмнителна информация.
Още при сключване на контракта места не е имало на този транспортен съд.
След като Елка потърсила пояснение, от " София тур и Холидейз " незабавно й върнали парите, тя си изяснява това с обстоятелството, че е вдигнала звук. Операторът афишира неплатежоспособност на 17 декември и притежателите изчезват. Не се знае какъв брой хора са потърпевши.

Заради неналичието на информация, изплащането на компенсациите ще се забави.
Орлин Пенев, изпълнителен шеф на застрахователна компания: Обезщетението не е на правилото първи по ред-първи по право, и до привършване на лимита на застраховката би трябвало да се съберат всички искове и тогава да бъдат разпределени съразмерно по размера на всеки кой-колкото е платил, т.е. в случай че имаме 1000 индивида, платили по 30 000 лв., това прави 3 милиона, при предел 450 000 лв. ще бъде дисконтиран до размера на лимита.
Проверка в комерсиалния указател демонстрира, че притежателите на туроператора в усложнение имат още две компании, които се занимават с туристическа активност. Те обаче няма да бъдат проверявани, тъй като става въпрос за разнообразни юридически лица, изясни министър Ангелкова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР