Днес, 26 септември, самолет Спартан“ с екип ще замине за

...
Днес, 26 септември, самолет Спартан“ с екип ще замине за
Коментари Харесай

Запрянов с важна новина за трагичната катастрофа край Граф Игнатиево

Днес, 26 септември, аероплан „ Спартан “ с екип ще замине за Чехия, с цел да транспортира черната кутия на аероплан L-39 и се чака до няколко дни информацията от нея да бъде разчетена. Това съобщи министърът на защитата Атанас Запрянов.

Той отговаряше на въпроси на медии след церемонията по посрещане на български военнослужещи, взели участие в задачата на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR), в региона на военно формирование 52 590 – Ямбол от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Министърът уточни, че е извънредно време да се обърне внимание на по-интензивната рационализация п на Сухопътните войски.

Под негово управление през вчерашния ден в Министерството на защитата беше извършена координационна среща с присъединяване на всички структури, ангажирани с контракта за придобиване на бойни машини „ Страйкър “ за потребностите на Сухопътните войски – „ Терем-Холдинг “ ЕАД, която е реализатор на асемблирането в България по индустриално съдействие, компанията “General Dynamics ” – главен снабдител, Офисът за отбранително съдействие на Посолството на Съединени американски щати в България, Офисът по управлението на плана във Вашингтон, американските въоръжени сили и Министерството на защитата.

„ Обсъдихме стадия, на който се намираме във връзка с осъществяване на плана. Получих уверения от американска страна, че всички процеси се движат обикновено и доставките се договарят “, сподели министър Запрянов. Компаниите „ Терем-Холдинг “ и „ General Dynamics “ са декларирали цялостна съгласуваност за сключване на съглашение, което да даде опция на българската компания да стартира действителната подготовка за асемблирането на машините „ Страйкър “. „ Обсъдени бяха също периодите и идните прегледи на осъществяването на плана, с цел да не се случи както в авиобазата в Граф Игнатиево, където инфраструктурата се забави. Искаме „ Терем “ да е подготвен и сега, когато стартират доставките за асемблиране, да стартира да извършва програмата в период “, акцентира министърът на защитата и посочи, че се чака това да се случи в средата на идната година.

По думите му, не би трябвало да има никакво подозрение, че възнагражденията на военнослужещите ще бъдат увеличени. Запрянов изясни, че нарастването ще бъде заложено в бюджета за идната година, което е гаранция за реализирането му.

„ В съгласуваност сме с Министерството на финансите и държавното управление ще извърши решението на Народното събрание “, добави министърът на защитата.

Министър Запрянов разяснява и построяването на инфраструктура в казармен регион „ Кабиле “. Той уточни, че  Министерството на защитата е в развой на съгласуваност с Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) и следва да бъде подписан контракт с нея за реализиране на плана.

„ Това е български казармен регион, който ще остане подобен. Идеята е да се построи инфраструктура, която може да посрещне и да настани Бойната група на НАТО, в това число в случай че се наложи да бъде разгърната до бригада. Желанието на военното управление, което и аз поддържам, е с изключение на за устройването на Бойната група да помислим и за устройването на българските военнослужещи, които са в региона. Когато планът е подготвен, ще можем да съобщим неговите параметри, като това ще отнеме най-малко година и половина “, добави той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че нужните средства за реализацията на този план са разчетени. „ Работим интензивно за това огромна част от този капиталов план да бъде затрупан от общите фондове на НАТО и имаме цялостното схващане от нашите съдружници “, съобщи той. Адмирал Ефтимов още веднъж акцентира значимостта на подобряването на изискванията за българските военнослужещи посредством построяването на нужната инфраструктура на казармен регион „ Кабиле “. Той уточни, че те заслужават оказваната поддръжка от политическото и държавното управление да продължи. „ Ние сме стимулирани да превърнем всеки обособен лев в отбранителна дарба “, безапелационен бе адмирал Ефтимов.

Източник: Министерство на защитата

 

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР