Мними екскурзоводи причакват туристи и се представят за гидове. Те

...
Мними екскурзоводи причакват туристи и се представят за гидове. Те
Коментари Харесай

Мними екскурзоводи причакват туристи и се представят за гидове

Мними екскурзоводи причакват туристи и се показват за гидове. Те дебнат край музеи и локални забележителности в огромните градове в страната и описват истории, които са прочели в интернет или пък са си измислили, откри инспекция на „ Телеграф “.

Държавата разгласи, че потегли на лов за подправени водачи още през юли. Проверките се реализират от туристическото министерство взаимно с представители на Комисията за отбрана на потребителите и Икономическа полиция. Те потеглиха по Черноморието, а след края на летния сезон ще бъде оповестена и броя на установените нарушавания.

Целта е посредством разбор на противозаконните практики да се подсигурява законовото осъществяване на активността от екскурзоводите и даване на качествени услуги и отбрана за ползите на потребителите. До тази мярка се стигна, откакто представители на сдруженията на екскурзоводите в България сами потърсиха служебния министър Евтим Милошев, с цел да изискат ясна регулация на специалността и по-строг надзор като предварителна защита против нелоялните търговски практики и отбрана на българския туристически артикул.

Туристически гаранционен фонд ще ни пази от измами. Преди броени дни работната група се събра на първото си съвещание в Министерството на туризма. Това се случи след извършено публично разискване и е единствено началото.

53 отзиви, мнения и рекомендации от физически и юридически лица, касаещи Закона за изменение и допълнение на Закона на туризма и основаване на гаранционен фонд за компаниите, извършващи туроператорска активност, следва да бъдат оценени и дискутирани.

На своите съвещания работната група ще приготви информация по смисъла на Закона за нормативните актове и ще оформи финален план на Закон за изменение и допълнение на Закона на туризма, стана ясно през седмицата. Работната група е в уголемен състав, който с изключение на неправителствените организации Българска асоциация на туристическите организации, Обединение Бъдеще за туризма, Българска асоциация за произлязъл туризъм, Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници, Българска асоциация за резистентен туризъм, Българска асоциация на туристическите организации, Сдружение Туризъм, Асоциация на инкаминг организациите, Българска хотелска асоциация, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация на българските застрахователи, включва и специалисти от Министерството на стопанската система и промишлеността, Комисията за финансов контрол и Комисия за отбрана на потребителите.

„ Бенефициент на туристическия гаранционен фонд ще бъде крайният консуматор. На първо място той би трябвало да се усеща предпазен при всевъзможни форсмажорни условия, а това считам ще увеличи и доверието в туроператорите “, разяснява министърът на туризма Евтим Милошев. Приоритет на работната група ще е да бъдат изгладени несъгласията във връзка с текстовете, с които една или друга част от сектора имат противоречие. „ Министерството на туризма ще бъде напълно в помощ на едно положително решение на тази група. Уверявам ви, че няма политически, бизнес или стопански ползи в Министерството на туризма по какъв начин да наподобява гаранционният фонд в туризма. Той е в помощ на пазара и бранша “, посочи министърът. 

За гидове менте, които наобикалят хотелите и къщите за посетители, описаха пред „ Телеграф “ очевидци. Българин, който живее в Италия от години, дошъл на екскурзия със фамилията си във Велико Търново. Докато се разхождали из остарялата част на града, ги доближил костюмар, който ги заговорил на британски, а след това минал на италиански. Предложил им да ги разведе и да им опише историята на града против 10 евро на час.

Въпросният гид, показал се за Пепо, не подозирал обаче, че е случил на човек, който има историческо обучение и е решил да се позабавлява, като разобличи мошеника. Той пък почнал обиколката с конкретизиране, че е ненужно да обикалят музеите, тъй като всичко там е менте. Най-вероятно, с цел да не се издаде, влизайки на публично място, че няма дееспособност за гид. Така обиколили дружно Самоводската чаршия, Асенова махала и други забележителности. Но мнимият гид държал да се отбият в несъмнено дюкянче, с цел да си купят ръчно направени сувенири.

Разказът пък, въпреки и занимателен, бил комбинация от градски митове и откровени измислици, както и доктрина на конспирацията за основаването на българската страна. Фалшивият екскурзовод забъркал дори сензация за цар Калоян и Светия Граал. Предложил им да ги заведе и в една от пещерите, в които съгласно него били снимани филмите за Индиана Джоунс. А най-после, когато търпението на „ чужденците “ не издържало и гидът схванал, че беседва с българи, се опитал да обърне всичко на подбив. Мнимият гид се оправдал, че и в Гърция има доста измислени истории, а туризъм се прави с пари, а не с голи камъни и скучни истории. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР