Всички имаме пожертван орган“, в който изхвърляме хормоните на стресаПерфекционистите

...
Всички имаме пожертван орган“, в който изхвърляме хормоните на стресаПерфекционистите
Коментари Харесай

Фотка Георгиева, клиничен психолог: Негативните емоции потискат имунната защита

Всички имаме „ рискуван орган “, в който изхвърляме хормоните на напрежението
Перфекционистите са по-податливи на психосоматични болести

Продължителното излагане на психологична контузия при всеки човек може да отключи соматично заболяване. Негативните страсти потискат имунната ни отбрана. Всички ние си имаме така наречен „ орган на отпадъците “, „ рискуван орган “, в който изхвърляме целия адреналин, норадреналин и кортизол след претърпян смут. За едни това е кожата или сърцето, за други стомахът, бъбреците, щитовидната жлеза. 

В огромна степен физическото положение може да бъде отражение на мощния стрес. Тези разстройства се назовават психосоматични болести. При тях съществена роля за възникването и развиването на болестен развой в разнообразни телесни органи и системи играе психологичната сила и нашият психологичен свят, изяснява Фотка Георгиева, клиничен психолог в Медицински комплекс „ Доверие “ и Център Empatium. В своята процедура тя работи в региона на спешната намеса, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойствие, тревога, стрес и възприятие на незадоволеност, бърнаут, проблеми по време на бременност и следродилна меланхолия и др. 

„ Всички сме чували изрази от рода на „ избягвай напрежението “ и „ всичко е на нервна почва “. Добре е да признаем, че в тези изказвания има доза истина. На пръв взор дистресът се приема за съществена причина при психосоматичните болести. Ако погледнем обаче по-дълбоко под повърхността, ще разберем, че психическата болежка и спорът с телесните чувства са тясно свързани. Да вземем за образец алекситимията. Това е разбиране, употребявано като формулировка за неспособността на човек да вербализира и схваща личните си страсти, което е в основата за възникването на соматични болести.

Невъзможността да се свържеш със личните си усеща блокира лечебния развой на отреагиране и доста утежнява болестния развой. Това е събитие, което изключително постоянно се среща при онкологични болести “, споделя Фотка Георгиева.
Различните видове персона, темпераментът и особеностите на всеки човек са от голяма важност за развиването на соматични болести. Според изследвания хора, които  се разказват като упорити, с високи условия към себе си, са по-податливи. Те се характеризират със блян за високи достижения, нетърпеливи са, с непрекъснато напрегната лицева експресия. При тях не са редки случаите на инфаркт. Медицината и логиката на психиката се свързват при болести като хипертония, сърдечно-съдови, стомашно-чревни, язви, колити, невралгия, бронхиална астма, ендокринни, диабет, бъбречни, онкологични и доста други. 
„ Често в историята сме се натъквали на образци на оздравели хора единствено със силата на мисълта и вярата, както и назад - постоянно медицината е безмълвна за повода на доста органични премеждия. Всичко това потвърждава теории, минали стотици години трансформации и разбори в опит да обяснят връзката на тялото и душата “, разяснява психоложката. 

Още Хипократ, Фройд и други видни лекари са открили връзка сред някои болести и психологичното положение. Терминът „ психосоматика “ се вкарва за първи път през 1818 година Джойс Мак Дугъл прави опит да комбинира възгледите на Фройд и френската психоаналитична школа и приема, че психосоматичните признаци са резултат от контузии в ранното детство. Той счита, че тези пациенти ненапълно действат като бебета и защото бебето не може да приказва, дава отговор на прочувствената си болежка соматично, посредством тялото. 

За никого не е загадка, че множеството претърпени психотравми, според от ресурса и капацитета на човек, хормоналното въздействие и редица други фактори могат да причинят телесно страдалчество. Соматичната болест често е придружена от чувства за болежка, които активизират тревожността и депресията.

„ За страдание в нашето общество ненапълно липсва точно отношението към личността с всичките съпътстващи я аспекти. Обикновените на пръв взор неща като връзка и контакт със значими хора, приятни занимания, връзка с природата, работа върху персоналното развиване са ключ към психологичното здраве. Има едно уравнение в логиката на психиката, което е в центъра и на моята работа - колкото повече се изчерпва личността, толкоз повече би трябвало да я връщаме в живота посредством хубави прекарвания “, поучава Фотка Георгиева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР