Всички имаме един чифт дънки, който ни пасва точно, подхожда ...

Всички имаме един чифт дънки, който ни пасва точно, подхожда

Ето как правилно трябва да перем дънките си, за да не се изхабяват

Всички имаме един чифт дънки, който ни пасва тъкмо, подхожда си с всичко и може да се носи непрестанно. Денимът е здрав, повсеместен материал, основан да издържи. Въпреки това, без подобаващи грижи, предпочитаният ни чифт дънки може да избледнее и да се свие, а материалът да се разнищи.

Колко постоянно да се перет дънки

Дънките не би трябвало да се перат след всяко носене. Колкото по-малко ги перете, толкоз по-дълго ще издържат. Често е задоволително да почистите дънките си на място или да ги перете на ръка. Перете дънките си на всеки 5-10 носения, като ги проветрявате сред носенията. Това е по-добре за околната среда и за предпочитаните ви дънки!

Пране на дънки за първи път

Много производители на дънки предлагат да перете дънките настрана през първите няколко пъти. Това значи преди първото им носене и за следващите няколко пранета. Това е по този начин, тъй като част от багрилото ще излиза от дънките и ще оцвети всички други облекла, които са в прането с тях.

Почистване на петна от дънките

Почистването на петна е най-положителният метод да се грижите за дънките си сред пранията. Ето по какъв начин да го извършите:

·         Незабавно избършете всички малки замърсявания, които попаднат върху дънките ви.

·         Работейки отвътре на дънките, намажете мястото с влажна забрадка

·         Поставете чиста забрадка от външната страна, с цел да попие петното, до момента в който попивате от вътрешната страна.

 Как да перете дънки на ръка

Въпреки спомагателните старания, някои хора предпочитат да перат дънки на ръка, с цел да бъдат нежни към тъканта. Ето един общ способ за това:

·         Напълнете вана със студена вода. Поради обемността на дънките, ваната нормално е най-лесното място за ръчно пране.

·         Смесете малко препарат.

·         Обърнете дънките от вътрешната страна на открито и ги поставете във ваната. Опитайте се да не ги сгъвате или набръчквате и се постарайте да ги намокрите изцяло.

·         Разклатете дънките във водата, след което ги оставете да престоят 30-45 минути.

·         Излейте водата от ваната и изплакнете. Плакнете дънките до момента в който водата стане бистра.

·         Изцедете непотребната вода, като навиете дънките по-горе и натиснете крепко. Не не ги усуквайте, защото това може да повреди и разгради памучните нишки.

·         Закачете ги да изсъхнат.

 Как да перете дънки в пералнята

От време на време дънките ви ще се нуждаят от по-надълбоко разчистване в пералнята. Обръщането на дънките наобратно ще предотврати избледняване и ще почисти по-добре частта от дрехата, която в действителност е в контакт с кожата ви.

Сортирайте прането си  на ярко и мрачно. Можете да перете множеството дънки с други облекла от мрачен цвят, макар че някои производители предлагат да перете дънките настрана. Следвайте инструкциите за грижа за вашите дънки. Никога не перете дънки с бели или други светли цветове.

Източник: actualno.com