Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното

...
Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Не може да прихващаш самолет, заради политически противник на борда

Всички европейски водачи изрично осъдихме дейностите на Беларус по насилственото кацане на самолета в Минск, което е в безусловно нарушаване на интернационалното право, на разпоредбите за гражданско въздухоплаване и заплашва сигурността на полетите. Това сподели президентът Румен Радев в Брюксел, където взе участие в срещата на върха на Европейски Съюз.

" Именно това деяние беше причина да откри отражение в декларацията, която всички приехме единомислещо . Причина за прихващането е изрично в прорез с интернационалното право. Не може да прихващаш аероплан, с цел да го накараш да каца, тъй като имаш някакъв политически съперник на борда. Това е неприемливо ", безапелационен бе Радев, представен от.

За дебата Европейски Съюз и Русия

" До късно нощес дискутирахме тематиката за Русия, която е сложна за Европейски Съюз. Това беше спор за гласа на разсъдъка и трезвата преценка. Много европейски водачи ясно изявиха своята паника от положението на връзките с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделянето в Европа не е от изгода на Европейски Съюз ", изясни Румен Радев.

По думите му политиката по отношение на Русия би трябвало да продължи на основата на петте правилото за политика на Европейски Съюз, измежду които е и разговорът.

По тематиката за европейския път на Северна Македония , президентът уточни, че се чака придвиждване по въпроса идващия месец, само че за задачата е извънредно значимо да се възстановим разговора със Скопие на най-високо политическо равнище.


" Очакванията са ориентирани към България, няма да споделям напън. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има напредване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското мнение. България е най-силният покровител на европейската вероятност на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното реализиране минава най-много през София ", съобщи президентът.

Според него политическото управление на Северна Македония би трябвало да търси разговор с България .

" Трябва умерено и искрено да седнем на масата и да уточним всички проблеми сред нас. Искаме да забележим резистентен и необратим развой, а освен заявления ", добави Румен Радев.

Той напомни, че през октомври 2019 година българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има избрани условия.

" Чакаме каква пътна карта ще предложат , която има упоритостта да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я съпоставим с условията, признати от българския парламент. Ако има разлики, а нямаме парламент, ще бъде доста мъчно да се реализира веднъж напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият разговор със Северна Македония на най-високо равнище ", на мнение е президентът.

Рязкото повишаване на упоритостите на Европейския съюз за фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове с над 55% до 2030 година слага България в мъчно състояние . Затова и президентът Румен Радев ще упорства да се регистрират спецификите на страните , другия старт и въвеждане на ограничения за отбрана на конкирунтоспособността и да подсигуряват обществената търпимост на зеления преход. Изказването си Румен Радев направи преди Европейския съвет в Брюксел.

По мотив концепцията за климатично неутрална стопанска система Румен Радев разяснява, че е " извънредно красива ", само че има и своите рискове за страни като България. Ако нямаме никакви спомагателни ограничения, това значи богатите страни да стават още по-богати, а бедните - още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност, изясни Румен Радев.

" За да минимализираме отрицателните резултати за България от този метод, той изисква извънредно съществени вложения. Ние нямаме ресурсите да го създадем и изисква време. Ако следваме покорно това, което към този момент е признато, това значи нашите базови мощности - приказвам за въглищната енергетика, напълно скоро ние сами да се откажем от тях, тъй като ще станат безусловно непостижими ", разясни президентът във връзка внезапното повишаване на упоритостите на Европейския съюз за фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове с над 55% до 2030 година

По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките сътрудници да ни поддържат извънредно съществено.

" Иначе проблемите пред нас ще са големи - ще се отвори една огромна енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика ", сподели Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР