Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват

...
Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват
Коментари Харесай

Промяна в плана: Цялата доставка ваксини от AstraZeneca ще се постави като първа доза

Всички доставени количества от имунизацията на AstraZeneca ще се употребяват за слагане на първа доза. Това реши Националният имунизационен щаб на съвещание в понеделник. По този метод ще бъдат обхванати по-големи групи от популацията и ще се форсира имунизационният развой. От щаба ще предлагат на медицинските експерти да слагат втората доза от имунизацията 10 седмици след първата, според опциите, които дава късата характерност на продукта. Дотогава се чакат нови доставки от имунизацията, с които в точния момент да бъде приложена и втората доза. Преди ден у нас дойдоха първите 28 800 дози от имунизацията на AstraZeneca, а до края на февруари от нея се чакат общо 260 000 дози.

Досега половината от всички доставки от двете утвърдени РНК ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna се пазеха за гарантирането на втора доза. При тях интервалът сред двете дози е по-кратък - 21-28 дни и разстройства в доставките, каквито към този момент има, биха забавили слагането на втората доза в инструкции период.

Изборната администрация ще получи от имунизацията на Pfizer/BioNTech

Членовете на имунизационния щаб показаха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде употребена за имунизиране на всички български жители на и над 18-годишна възраст. Това удостоверява да не лимитират приложението на оксфордската ваксина за хора над 55 години, както доста други страни в Европа направиха поради липса на задоволително данни за успеваемостта ѝ в тази възрастова група.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния проект за имунизиране против Covid-19 ще се прави редом, стана ясно още на съвещанието. На членовете на Централната изборна комисия, на районните и на секционните комисии, с които започва трета фаза на проекта, ще бъде препоръчана имунизацията на Pfizer/BioNTech. По този метод се подсигурява завършването на имунизацията с две дози от имунизацията, а въпреки това до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите ще бъдат оптимално предпазени от вируса. Двете дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech се слагат в период от 21 дни, по тази причина тя е по-подходяща в тази ситуация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР