„Всички допълнителни средства, които са заложени в бюджета (Бюджет 2022),

...
„Всички допълнителни средства, които са заложени в бюджета (Бюджет 2022),
Коментари Харесай

Асен Василев: Допълнителни средства от бюджета – само срещу действия и резултати


„ Всички спомагателни средства, които са заложени в бюджета (Бюджет 2022), с едно изключение, са заложени против действителни дейности и действителни резултати “. Това сподели в изявление за предаването „ Лице в лице “ министърът на финансите Асен Василев.

„ Това е бюджет, с който ние от една страна влагаме в човешки капитал, обучение и опазване на здравето, а въпреки това вършим доста съществени финансови вложения, от които бизнесът и хората имат потребност “, твърди финансовият министър.

Той акцентира, че всички разноски би трябвало да се случат през Закона за публичните поръчки – транспарантно, без инхаус процедури, без огромни задатъци.

По думите му финансови вложения ще са в пътища мостове, тунели, детски градини, дотъкмяване на болничното заведение в Ямбол и други

„ Всички тези разноски, които не са се случили, а трябвало да се случат, ще се случат транспарантно “, заключи Василев.

Кой ще строи пътищата

На въпроса по какъв начин ще се построява нова инфраструктура, откакто от Камарата на строителите оповестиха, че са пред колапс поради осъществена активност, която не е платена, Василев отговори: „ Става въпрос за възлагания 10 пъти над себестойността, направени в нарушаване на всички закони, направени без позволение за градеж. Те знаят, че вършат главен ремонт без да има позволение за градеж. Не е отговорен единствено възложителя “.

Финансовият министър посочи, че сега междуведомствена комисия ще огледа договорите и действително свършената работа, според законите, и на база на това ще тръгне разплащането.

Той предизвести, че оттук насетне ще има нови правила – транспарантни търгове и който даде най-хубава цена, ще завоюва.

„ Има задоволително компании и в Европа, и по света, които могат да дойдат и да строят – със същите служащи, най-вероятно и със същите машини. Така че дано не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по разпоредбите “, разяснява Василев.

Свързан ли е бюджетът на правосъдната власт с оставката на Гешев

„ В момента България заплаща най-вече в Европейския съюз за правосъдна власт – 0.7% от Брутният вътрешен продукт, при приблизително за Европейския съюз 0.3% от Брутният вътрешен продукт, т.е. два пъти и от горната страна плащаме за правосъдна власт повече “, разгласи финансовият министър.

Василев изясни, че правосъдната власт е била единствената, при която не е имало по какъв начин да се приложи правилото за увеличение на заплатите единствено след промяна. Причината е, че в Закона за правосъдната власт е записано, че тяхната заплата е обвързвана със междинната заплата и Министерският съвет е извършил закона.

„ Оттам нататък право на Народното събрание е да реши до каква степен това, че правосъдната власт няма да си раздаде 20% нарастване на заплатите в частта за прокуратурата, би уязвило действието й “, добави той.

Финансовият министър съобщи, че понижението на парите за правосъдната власт е обвързвано с неналичието не промяна, а не с обстоятелството, че Иван Гешев е основен прокурор.

„ Няма значение кой е основният прокурор. Има значение какво прокуратурата прави и мисля, че всички български жители виждат сега, че прокуратурата не си прави работата, най-малко що се отнася до корупцията по високите етажи на властта “, посочи министърът.

Критиките на президента Румен Радев и парите за армията

Според Асен Василев рецензиите и рекомендациите на президента Румен Радев към държавното управление са една „ напълно естествена политическа полемика “.

Относно изказването, че няма да се дават пари за самолети на хартия той посочи: „ Ако плановете са на хартия, няма да ги платим предплатено. (…) Свършена работа, действителни резултати, утвърдени от Народното събрание -тогава идват парите “.

За изтребителите F-16 той разгласи, че няма да се поръчват нови, до момента в който не бъдат доставени поръчаните и предплатени на 100% машини.

„ Разбира се, че парите ще бъдат давани на стадии на база доставка. Разумно е да се даде задатък, когато става въпрос за такава огромна поръчка за милиарди. Но не е рационално този задатък да е 100% “, счита финансовият министър.

Гледайте цялото изявление във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР