Всички добре знаем, че наличието на висок холестерол в кръвта

...
Всички добре знаем, че наличието на висок холестерол в кръвта
Коментари Харесай

Това са нормалните нива на холестерола според пол и възраст

Всички добре знаем, че съществуването на висок холестерол в кръвта поврежда здравето на сърдечно-съдовата система, образуват се плаки и са вероятни здравословни проблеми, предразполагащи към инфаркт, инсулт и атеросклероза, написа zdrave.to.

Мнозина обаче вършат неверен извод, че колкото по-нисък е холестеролът, толкоз по-добре. Холестеролът е витално нужен за тялото, защото взе участие в синтеза на полови хормони, служи като строителен материал за клетъчните стени и мембрани.

В същото време почти 80% от общия брой се синтезира от черния ни дроб и червата, а единствено останалите 20% влизат в организма с храната.

Транспортира се посредством свързване с субстанции, наречени липопротеини. Има два вида липопротеини - липопротеин с висока компактност (HDL) и липопротеин с ниска компактност (LDL). Първият се назовава „ добър “, а вторият, надлежно, „ неприятен “.

Факт е, че холестеролът с по-ниска компактност много елементарно се придържа към стените на кръвоносните съдове, където предизвиква възпалителни процеси. Освен това на това място се образуват атеросклеротични плаки, което може да докара до атеросклероза.

Следователно е толкоз значимо да следите равнищата на LDL. Също по този начин, не забравяйте за HDL, който, макар че се назовава „ добър “, само че има и свои стандарти. За всеки човек равнището на холестерола е самостоятелно. Зависи от доста индикатори, в това число възраст и пол.

Таблиците демонстрират междинните стойности за всяка възраст съгласно пола:

За Мъже
 Това са естествените равнища на холестерола съгласно пол и възраст

За Жени
 Това са естествените равнища на холестерола съгласно пол и възраст

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР