Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат

...
Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат
Коментари Харесай

Всички аптеки, които работят с НЗОК, могат да отпускат безплатни COVID лекарства


Всички аптеки, които имат контракт с НЗОК, могат да отпускат медикаменти от листата за лекуване на в домашни условия. Това посочи пред Българска национална телевизия зам.-министърът на опазването на здравето Димитър Петров.

Напомняме, че от през днешния ден всеки пациент с, който е дигностицират и се лекува вкъщи, може да получи безвъзмездни лекарства от аптеката.

Става въпрос за пациенти с леки и приблизително тежки симтоми, които са минали през така наречен зони. Там те се преглеждат, вършат им се проучвания и им се назначава лекуване. Зоните са основани за да се улесни достъпът на пациентите до обзор и лекуване, без да се натоварват лечебните заведения с по-леките случаи.

До момента са регистрирани 46 такива зони. Очакваме до две седмици броят на COVID-кабинетите да доближи 150, сподели зам.-министър Петров.

Всички медицински центрове, които дават отговор на условията, могат да сключат контракти за амбулаторно лекуване на пациенти с коронавирусна зараза. Те ще получат и по 15 хиляди лева за работа в неподходящи условия. Освен това имат опция да заявят и инсталация за до 50 хиляди лева, която ще бъде обезпечена от министерството, напомни той.

Болните, които нямат съществени признаци, нужда от спомагателни проучвания, нараснала телесна температура и проблем със сатурацията, ще продължат да бъдат следени отдалечено от общопрактикуващите лекари.

По този метод ще облекчим и персоналните лекари, с цел да могат да следят хронично болните жители от пациентските си листи. С разкриването на COVID-зоните доста понижава рискът от разбъркване на потоците пред кабинетите на Общопрактикуващите лекари.

Всички аптеки, които имат контракт с НЗОК, могат да отпускат медикаментите от листата за лекуване на COVID-19 в домашни условия. В листата попадат антибиотици, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини, подсети още доктор Петров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР