Всички 45 клиники /частни и държавни/ по неонатология в страната

...
Всички 45 клиники /частни и държавни/ по неонатология в страната
Коментари Харесай

Клиниките по неонатология в страната ще получават безплатно памперси

Всички 45 клиники /частни и държавни/ по неонатология в страната ще получават безплатно памперс-пелени за новородените с минимум тегло. Това разгласи в клиниката по неонатология на УМБАЛ "Пловдив " шефът й доктор Диана Аргирова.

Дарението на компания включва 350 000 броя от най-малките три размера пелени за новородени - с тегло 0,8 кг, до 1,8 кг и до 2,3 кг. Според Аргирова това ще покрие потребностите на неонатологичните отделения за 60-те дни престой в кувиози на всяко недоносено дете, пелената се сменя седем пъти дневно.

Дарените пелени на "Памперс " няма да се продават на пазара, а ще се подаряват на клиниките и по думите на доктор Аргирова ще освободи бъдещите майки от уговорката да ги търсят и доставят в лечебните заведения. Тя акцентира, че компанията е оповестила решението си през днешния ден, когато Православната черква уважава паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски, покровител на бебетата и дребните деца.

Годишно в страната се раждат прибързано към 6000 деца с тегло под 2500 грама, което е към 11 на 100 от общия брой новородени и цифрата е непрекъсната в годините, посочи доктор Аргирова. Тя добави, че в клиниката на болница "Пловдив " процентът е малко по-голям, защото тя разполага с най-модерната техника и доста от тези случаи се насочват към тях.

Достиженията в медицината и профилираната инсталация от ден на ден подсигурява живота на недоносените, чийто % с всяка година у нас нараства, заключи началникът на клиниката. Като най-тежки случаи тя уточни ражданията в 22-23 седмица /6-ти месец/, в които деца са с тегло към 500-600 грама.

Като съществена причина за преждевременното раждане, към 85 %, доктор Аргирова уточни вътрешни инфекции на майката, а на второ място е така наречен двуплодна бременност. За недоносените са значими първите 7 години, през които децата догонват своите връстници, родени с обикновено тегло, разяснява доктор Диана Аргирова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР