Всички 15 лаборатории у нас, които работят с Covid-19, имат

...
Всички 15 лаборатории у нас, които работят с Covid-19, имат
Коментари Харесай

Нов метод за по-бързо PCR тестване ще прилагат лабораториите у нас


Всички 15 лаборатории у нас, които работят с Covid-19, имат потенциал и ще стартират използването на така наречен способ на пуловете при PCR проучвания за съществуване на ковид в кръвни проби, заяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб и шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Когато процентът на позитивните проби, които се изследват в една лаборатория, е невисок, се подхваща по този начин нареченият способ на пуловете. Ако би трябвало да изследваш 100 материала от заболели, от които очакваш 5% да са позитивни, всички по 5 материала ги събираш, като в тези 5 материала имаш позитивен материал, изследваш настрана петте, с цел да схванеш кой от тези 5 е болният. Един или двама най-вече, изясни в детайли в какво се състои методът проф. Кантарджиев. Той обаче акцентира, че казусът при този способ е в неговата сензитивност. Той не може да се ползва в случаите, когато пробите са взети при започване на болестта и в случаите и в тях има прекомерно малко вируси.

За методът на пуловете заяви тази заран проф. Радка Аргирова в ефира на БиТиВи. Според нея по този метод едновременно могат да бъдат тествани до 10 - 20 индивида.

Малко по-късно по-време на брифинг, министър председателят Бойко Борисов разгласи, че приветства концепцията на проф. Аргирова.

Борисов заяви също, че България към този момент е поръчала 630 хиляди PCR теста - 30 хиляди от Южна Кория, където качеството им било най-хубаво и още 600 хиляди от Европейската комисия. Такива количества ще понесем първа вълна от всеобщи проби.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР