Вселенският патриарх Вартоломей Първи е отказал български владика да служи

...
Вселенският патриарх Вартоломей Първи е отказал български владика да служи
Коментари Харесай

Отрязаха наш владика да служи в българския храм в Одрин

Вселенският патриарх Вартоломей Първи е отказал български епископ да служи в нашия храм „ Св. св. Константин и Елена “ в Одрин, оповестяват от Синодалната палата.

Информацията е доказана и от Дирекцията по вероизповеданията. По тази причина на тържествената Света Литургия във връзка 150-а годишнина на църквата ни там са служили единствено редови свещеници, само че не и Старозагорският митрополит Киприян, който е член и представител на Светия синод, и ръководител на синодалната комисия по църковния проблем в Украйна.

Нарочно писмо с искане Литургията в турския град в неделя да бъде управлявана от български архиерей синодалните ни старци са изпратили на Вартоломей Първи седмица преди събитието. От там обаче даденият отговор е да служат единствено четирима български свещеници от Старозагорската епархия и двама артисти, сподели владиката Киприян за „ Монитор “.

Затова, аз отидох след края на Литургията, с цел да поздравя тамошната българска общественост с юбилея на храма, добави той.

Според църковните догми, с цел да служи архирей в непозната епархия би трябвало да изиска позволение от нейния митрополит. Така се практикува и при посещаване на патриарси в друга поместна черква. Правилото важи и за редовите свещеници, в случай че желаят да служат в друга енория.

Въпреки отводът да послужвам там в качеството си на български архиерей, не е обещано пояснение за какво, разяснява още владиката Киприян. Напълно допустимо е той да е поради църковния проблем в Украйна, защото Българската Патриаршия и Българският Свети синод към момента разисква хода и проблема на казуса и не е дал финален отговор дали приема новообразуваната черква в Украйна, която получи автокефалия от патриарх Вартоломей Първи или не, добави българският епископ.

Като допустима причина той уточни и обстоятелството, че през 2010 година в двора на храма „ Св. св. Константин и Елена “ в Одрин българската общественост издигна бюст – монумент на екзарх Йосиф – индивидът, който направи така наречен Български Великден за обособяване на Българската православна черква от Вселенската през 1860 година. До в този момент на митрополит Киприян не е отказвано да служи в българските храмове на турска територия, които са под юрисдикцията на Вартоломей Първи. На 12 май т.г. той освети позлатения купол на нашата черква в Одрин „ Св. Георги “ и позлатеният кръст на храма, като в съслужение с него бяха и гръцки свещеници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР