Вселената не е миш-маш от космически обекти. Все още обаче

...
Вселената не е миш-маш от космически обекти. Все още обаче
Коментари Харесай

УЧЕНИ ДОКАЗАХА: Вселената не е произволен миш-маш от космически обекти

Вселената не е миш-маш от галактически обекти. Все още обаче знаем напълно малко за метода, по който всичко в нея е структурирано.

Наясно сме с обстоятелството, че всичко е обвързвано от една голяма влакновидна мрежа. Въпреки това съществува догатката, че разпределението на галактиките из тези влакънца е малко или доста случайно.

С други думи, учените настояват, че в случай че си изберете обещано място от небосвода, посоката на въртене на всички галактики в него ще бъде малко или доста отмерено разпределена.

Е, става известно, че това съмнение е неверно.

Компютърният академик и астроном Лиор Шамир от щатския университет в Канзас извърши изследване на над 200 хиляди галактики и откри, че разпределението на посоката на въртене образува образец, който изобщо не е случаен. Според Шамир доста е евентуално ранната Вселена да се е въртяла съвсем като една гигантска вселена.
свързани новини5257на 25.08.2021
“Данните от реликтовото лъчение (CMB) дават доказателства за евентуална поляризация на космологическо равнище. Тя бе напасната сполучливо в равноплощна псевдоцилиндрична проекция на квадрупола (4 оси). Тези наблюдения довеждат до образуването на теории, които се отличават от общоприетите космологични модели – написа Шамир в своя теоретичен труд. – Тъй като шаблонът на въртене на дадена вселена, забележима от Земята, е индикация за действителната ѝ посока на въртене, шаблоните на систематизиране на посоките на въртене в по-голям мащаб могат да бъдат индикация за това, че се върти. “

Спиралните галактики са относително спретнати и ясно структурирани обекти с форма на плосък диск, спираловидни ръкави и ротация, която може да се мери въз основата на доплеровата смяна на светлината от страните на диска. Сините промени включват по-къси дължини на вълните и подсказват за ротация към нас, до момента в който алените – от по-дълги (т.е. ротация встрани от нас).

Тези галактики могат да се въртят единствено в две направления – по часовниковата стрелка и назад. Ако е изотропна (или идентична във всички посоки), както е разказано в космологическите модели, разпределението сред галактиките, въртящи се на едната и другата страна, би трябвало да е почти 50 на 50.

Шамир обаче открива нещо необичайно – разпределението е по-скоро 51:49 в интерес на галактиките, въртящи се по часовниковата стрелка. На пръв взор разликата може и да ви се коства дребна, само че съгласно Шамир шансът за сходна асиметрия в една изотропна Вселена е най-малкото 1 на милиард.



Това, което виждате, е карта на цялото небе на равноплощна псевдоцилиндрична проекция на квадрупола (4 оси) в разпределението на направленията на въртене на галактиките. Различните цветове значат друга статистическа мощ на съществуването на космологичен квадрупол в разнообразни точки на небето.

Източник: NASA, ESA, and E. Perlman/Florida Institute of Technology

Освен това от моделите на Шамир, обхващащи повече от 4 милиарда светлинни години, излиза наяве, че асиметрията в този диапазон не е идентична. Асиметрията се покачва, когато галактиките са по-отдалечени от Земята, което демонстрира, че ранната Вселена е била по-последователна и по-малко безредна от сегашната Вселена. Общо взето асиметрията се трансформира в разнообразни елементи на Вселената, а разликите демонстрират неповторим модел на многополюсна галактическа конструкция.

„ Ако има ос, това не е елементарна единична ос, като на въртележка, а комплицирано подравняване на голям брой оси, които също имат избран отклоняване “, добавя Шамир.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР