Всекидневието ни често създава благоприятна почва, на която да се

...
Всекидневието ни често създава благоприятна почва, на която да се
Коментари Харесай

Как да победим лошите си навици

Всекидневието ни постоянно основава удобна почва, на която да се проявят привички, нездравословни за здравето. Въпреки това доста от тях елементарно могат да бъдат избегнати.

Лягаме си прекомерно късно вечер, тъй като не желаеме да пропуснем следващия епизод от обичания си сериал. След това нормално сме огладнели и излапваме небрежно някой сандвич или десерт, а единствено след шест часа би трябвало да ставаме за работа. Разбира се, не сме планували време, нито пък имаме вкус за царска закуска. Затова пък в чекмеджето на бюрото ни в офиса постоянно се намира някое пакетче чипс или вафла, с които да се заситим краткотрайно по извънредно вреден метод. Напрежение в службата поради нов сътрудник или неудовлетворен началник, напън от страна на домашните поради неизпълнени отговорности, а би трябвало да се погрижим и за обществения си живот. За да се оправим с целия този стрес, постоянно си сътворяваме куп нездравословни привички. Добрата вест е, че с малко повече воля и дисциплинираност (и положително предпочитание!) можем да се отървем от тях! Ето по какъв начин:

Не яжте късно,  без да сте гладни.

Навикът да дъвчем бисквити или солети сред обособените хранения води до притъпяване на естественото възприятие за апетит и за задоволеност. Повечето от нас позитивно са го преживявали: ядем от досада, от нерви или от любовна тъга, без в действителност да сме гладни. Като се тъпчем постоянно с лакомства, ние натоварваме най-много ендокринната си система, принуждавайки я непрекъснатото да отделя инсулин. Така, като се изключи че сме застрашени от напълняване, рискуваме да се разболеем от захарен диабет или сърце.

Съвет: контролирайте възприятието за апетит и в краен случай хапвайте пълнозърнести артикули, плодове, сурови зеленчуци или ядки. Препоръчва се също да гледаме на похапването „ апропо “ като на пълноценно хранене и да му посветим задоволително време.

Не се излежавайте прекомерно пред тв приемника.

Всички знаят, че прекомерното гледане на телевизия не е потребно за тялото и духа. По този метод с времето се обездвижваме, което на собствен ред води до трупане на непотребни килограми.  От това страда и връзката ни с хората към нас. Най-добре да пускаме тв приемника единствено когато ни интересува някое несъмнено предаване. А по време на рекламите можем да свършим някоя дребна домакинска работа – да вземем за пример да изхвърлим боклука или да избършем прахуляк. Може да оползотворим времето си пред тв приемника и с малко гимнастически извършения.

Премахнете източниците на стрес.

Днес хроничният стрес постоянно ръководи живота ни, а с времето той разболява. От него в забележителна степен страдат имунната система, метаболизмът, нервната система и храносмилането.

Съвет: разберете кои са източниците ви на стрес и помислете по какъв начин да ги премахнете. Ако това е невероятно, най-добре да си изработите тактика за справяне с тях в дълготраен проект. Важно е също да си осигурите баланс посредством занимания навън или посредством спортуване.

Не пропускайте закуската.

Дали заради дефицит на време или утринно безапетитие, само че мнозина от нас не закусват. При това закуската е най-важното хранене за деня. По този метод се попълнят изчерпаните през нощта енергийни ресурси, контролира се кръвната захар, преодоляват се офанзивите на вълчи апетит и прилошаването, породено от празния корем.

Съвет: Отделете задоволително време заран, с цел да закусите както би трябвало. Най-добре е да приготвите продуктите за първото главно хранене още от предходната вечер. Например накиснатите за през нощта овесени ядки или вкусното смути с плодове и топинг са идеалната закуска за деятелен старт на деня.

Не злоупотребявайте с болкоуспокояващи и транквиланти.

Животът ни във века на дигитализацията постоянно е много уморителен – стресът и условието „ да действаме “ са неизбежни. Разбира се, това ни принуждава постоянно да посягаме към помощни средства, каквито са медикаментите срещу болки и успокоителните. Но в дълготраен проект те не са решение и злоупотребата с тях вреди на здравето ни. Продължителният банкет на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които съставляват най-разпространената група противоболкови лекарства, покачва риска от язви и стомашни кръвоизливи. При продължителна приложимост хапчетата за усмиряване на нервите, като да вземем за пример бензодиазепините, водят до пристрастяване, може да провокират световъртеж и да притъпят реакциите ни.

Съвет: Опитайте се да отстраните аргументите, наложили приема на тези медикаменти.  Използвайте различни способи за понижаване на напрежението като акупунктура или разтривки. Различни медитативни и дихателни техники също може да ви оказват помощ да подобрите здравето и самочувствието си без неприятни странични резултати.

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР