Всеки знае, че едно от нещата, което не трябва да

...
Всеки знае, че едно от нещата, което не трябва да
Коментари Харесай

Геймърите се справят по-добре със заучаването на нова информация

Всеки знае, че едно от нещата, което не би трябвало да преставаме да вършим през целия си живот е ученето . Дали ще е по-традиционни способи или недотам обичайни, освен се усъвършенстваме и си оказваме помощ професионално, само че и развиваме мозъка си.

Играенето на видеоигри , от своя страна, постоянно попада под ударите на не-геймъри, изключително политици, които упрекват геймърите в какви ли не грехове. Но следващо проучване, извършено от академични учени потвърждава за следващ път какъв брой неверно мислят някои от тези политици и общественици.

Невропсихолози от Рурския университет в Бохум са провели забавен опит, в който изправят геймъри и не-геймъри в тест на качествата за заучаване . По време на теста контролната група от геймъри се е показала доста по-добре, като зоната в мозъка им, отговаряща за ученето е била доста по-активна от другата група. Учените са разгласили резултатите от своето проучване в журнала Behavioural Brain Research, предава Science Daily.

Споменатите две групи са били формирани от 17 доброволци геймъри, които играят най-често екшън видеоигри на своя компютър/конзола повече от 15 часа седмично. Другата група е формирана от хора, които не играят постоянно видеоигри. И двете групи били подложени на така наречен „ задача за предсказание на времето “, известен тест за проучване на опциите за създаване на вероятности. По време на опита, откривателите записвали в действително време мозъчната интензивност на участниците в теста чрез магнитен резонанс. На тях им били показани три карти с разнообразни знаци. Те трябвало да предположат дали те сочат, че ще вали или ще грее слънце, като научават дали са познали или не при своето съмнение. Така, с времето участниците в опита научават кои комбинации от карти дават отговор за съответното атмосферно положение. След довеждане докрай на теста, интервюираните попълнили въпросник, който изпитвал заученото от тях.

Геймърите се показали доста по-добре от не-геймърите. Те се показали дори още по-добре при комбинации от карти, които имат висока неустановеност на възможност като да вземем за пример в комбинации, които предсказват 60% дъжд и 40% слънце.

„ Изследването ни сочи, че геймърите са по-добри в разбора на обстановката бързо, за приемането на ново познание и триумф при категоризацията на обстоятелствата – изключително в обстановките, при които има висока степен на неустановеност “, написа един от създателите на проучването. Този вид учене, споделят в отчета си създателите е обвързвано тясно със засилена активност в хипокампуса, област в мозъка, която играе основна роля при заучаването на информация и за паметта. „ Смятаме, че играенето на видеоигри тренира избрани области на мозъка, като да вземем за пример хипокампуса. Това изобретение, уверени са те, е значимо освен за младежите, само че и за възрастните. „ Така е, тъй като измененията в хипокампуса могат да доведат до нарушавания в паметта. Може би един ден ще може да лекуваме тези проблеми посредством видеоигрите “, приключват те.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР