Всеки втори казанджия крие изварената ракия, за да не плаща

...
Всеки втори казанджия крие изварената ракия, за да не плаща
Коментари Харесай

Всеки втори казанджия крие ракия, за да не плаща акциз

Всеки втори казанджия крие изварената ракия, с цел да не заплаща данък. За 10-те месеца на годината са арестувани над 151 тона високоградусов алкохол и близо 118 тона вино, както и над 18 500 литра бира. Дотук през ноември са арестувани над 10 т етилов алкохол и близо 20 000 литра вино.

Това демонстрира информация на Агенция „ Митници “, предоставена на „ Монитор “. Според цифрите в страната има 1500 регистрирани казана, където се изварява ракия за домашно прилагане. 60 % от тях обаче заявяват нулева продуктивност и по този начин си икономисват акциза. Масирана акция на митничарите от началото на есента досега обаче посочила, че всички те работят и дестилират алкохол.

„ Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се правят периодически инспекции през целия деен сезон. Паралелно с това митническите чиновници ще вършат инспекции и по линия на незаконните „ казани ", т.е. обекти, в които се изварява ракия „ на черно ", без да са регистрирани като СМОД (специализирани дребни обекти за дестилиране - казани) и които се явяват нелоялна конкуренция на записаните казанджийници и търговци “, обясниха от организацията.

За към месец митническите чиновници са направили над 100 инспекции на регистрирани СМОД, които целят повишение на приходите от данък. Открити са над 30 нарушавания, свързани най-вече с неподадена справка-декларация за данък, както и със предпазване на алкохол без акцизни документи в парцелите, в който се намират и записаните казани. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са арестувани още близо 3000 литра незаконен алкохол.

Активните дейности на митническите чиновници, в някои случаи взаимно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който всеобщо се изварява домакински алкохол от грозде и плодове.

Според Закона за акцизите и данъчните хранилища всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща данък по понижена на половина ставка, а за всеки литър над това количество - по цялостната ставка на акциза - 550 лева за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия жителите дължат по 2,20 лева на литър за първите 30 литра и по 4,40 лв. за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълня справка-декларация, заплаща дължимия данък на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за персонално и фамилно ползване и не може да се търгува.

В същото време ракия за левче сее гибел в цялата страна. Опасната напитка, която единствено на аромат прилича обичайния алкохол, у нас се създава в множеството обитаеми места, изключително където има по-бедно население.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР