Всеки водач, особено в началото на своята „кариера“, има притеснения,

...
Всеки водач, особено в началото на своята „кариера“, има притеснения,
Коментари Харесай

Какви са най-големите страхове на младите шофьори?

Всеки лидер, изключително при започване на своята „ кариера “, има терзания, когато седне зад кормилото. Кои обаче са най-големите страхове на хората, които преди малко са приключили сполучливо шофьорски курсове и са се сдобили със заветното удостоверение за правоуправление на моторно-превозни средства?

Отговор на този въпрос дават специалисти, които показват главните терзания на неопитните водачи и им дават някои препоръки, с цел да бъдат по-сигурни на пътя. „ Отначало всички се опасяват, само че с времето страхът ще си отиде, ще дойдат опит и убеденост в знанията и уменията им “, успокояват експертите.

Страх от провреда на колата

Ако не се употребява вярно, автомобилът в действителност може да се повреди. Незагряването на мотора в студено време постоянно води до неизправности на този главен елемент, а внезапното прекъсване ще сложи под сериозен напън амортисьорите. Въпреки това, младите водачи не трябва да се тормозят, че ще повредят колата, защото тези неточности с времето отминават.

Страх от експанзия от страна на по-опитните

Начинаещите водачи постоянно се тормозят, че се движат прекомерно постепенно или ще пропуснат всички други да минат на кръстовища, като ще създадат запушване. В същото време оптитните водачи ще ги изпреварват и засичат на пътя. Ако обаче един лидер съблюдава разпоредбите на придвижване и разрешената скорост, няма от какво да се опасява. Експертите поучават придвижването да става в границите на рестриктивните мерки на скоростта, само че в това време да не бъде по-бавно от скоростта на общия поток.

Страх от инспекция от КАТ

На доста от новите водачи им се коства, че непрекъснато нарушават разпоредбите за придвижване и по тази причина те постоянно се опасяват, че ще бъдат спрени от съответните органи реда. Статистиката обаче демонстрира, че начинаещите водачи са надалеч по-стриктни при спазването на на разпоредбите и рискът да бъдат спрени за инспекция на пътя е същият като този при водач с дълъг стаж зад кормилото.

Страх от попадане в злополука

Начинаещите непрекъснато вкарват в главите сюжет на произшествия, защото са обезпокоени. Статистика от 2021 година показава, че водачите с по-малко от 5 години стаж са виновни за съвсем същия брой произшествия, за които и водачи със стаж от 5 до 15 години. Понякога произшествия се случват на опитни водачи, защото те са по-уверени в своите благоприятни условия и това съществено понижава концентрацията им.

Страх от паркиране

В градовете има от ден на ден коли и надлежно местата за паркиране понижават. И освен това – тези места стават все по-малки на размери, тъй като строителите на пътища просто пестят място. Затова и специалистите са поучават младити водачи при първите си пътувания да бъдат съпроводени от умел лидер, написа automedia. Той ще им помогне да отработят маневрите за другите типове паркиране, без да се стига до щета на техния или на непознат автомобил.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР