„Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква

...
„Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква
Коментари Харесай

Ексшефката на НАП бяга от отговорност за отписаните милиарди: Става въпрос за периоди преди 2006 г.

„ Всеки чиновник на Национална агенция за приходите знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани от Национална агенция за приходите всяка година служебно, са отговорности, които е следвало да бъдат пратени повече от 10 години преди този момент. В съответния случай от 2017 до 2020 година са отписвани отговорности, които е следвало да бъдат платени през годините преди интервала 2006-2009 година “, заобяснява тя.

По думите й, се отнасяли за още по-стари интервали. „ Ревизионният акт за 2006 година е за проверки, които са завършили пред това. След като изтече срокът за доброволното заплащане на тези отговорности трябваше да се предават за наложително сбиране в Агенцията за държавни вземания. Такъв беше законът тогава. Това са отговорности на компании, които вземат участие в проведени схеми на данъчни измами, компании, които нямат безусловно никакви активи и са с шефове – лица с невисок обществен статус или са отговорности, които са били трансферирани на такива компании с концепцията те да не могат да бъдат събрани. В тези случаи е налице закононарушение за укриване и наплащане на налози по Наказателния кодекс. Те се преследват от прокуратурата “, съобщи Димитрова.

Според нея било извънредно незаслужено са се счита, че чиновниците на Национална агенция за приходите не са положили нужните старания за събирането на тези вземания, а цифрите за забележителния растеж на приходите, които събира Национална агенция за приходите за бюджета, били доказателство за това.

От думите на Галя Димитрова стана ясно, че тя няма да поеме никаква отговорност, в противен случай – била извънредно горда от работата си като началник на Национална агенция за приходите.

В интервала 2006-2010 година началник на Националната организация за приходите е Мария Мургина. След нея от 2010 до 2013 година е Красимир Стефанов. От 2013 до 2016 година отпред на Агенията е Бойко Атанасов. След него, от 2017 година застъпва въпросната госпожа Галя Димитрова. Тя беше шефка на Национална агенция за приходите до 14 май 2021 година, когато на нейно място служебното държавно управление назначи Румен Спецов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР