Всеки си има по един прашясал списък със задачи, непрекъснато

...
Всеки си има по един прашясал списък със задачи, непрекъснато
Коментари Харесай

Задачите, които все някога ще изпълним

Всеки си има по един „ прашясал ” лист със задания, непрестанно отлагани във времето. Това са ония задължения, които нормално са отпред в работния график за седмицата, само че последователно биват „ избутвани ” от други, по-спешни или, да си го кажем напряко по-лесни за осъществяване каузи.

Но въпреки всичко и дълго отлаганата работа все в миналото би трябвало да се свърши. Откъде да почнете? Вземете бял лист и напишете нов лист със задания като се съобразите със следните упътвания:

1. Разделете всеки отлаган ангажимент на по-малки задания. След това на още по-малки. Не бъркайте дилемите с цели или планове. Задачата е еднократно, съответно деяние, което ще придвижи плана към довеждане докрай. Това е просто една стъпка. „ Да възнамерявам обяда на членовете на комитета ” е план. „ Да изпратя имейл на секретарката, с цел да изиска оферта от кетъринг компанията ” е задача. Да изпратите имейл на секретарката е еднократно, отнемащо две минути, деяние – нещо малко и безвредно, което можете да извършите без да мислите.

Превръщането на дилемите ви в минимум допустимо деяние ви принуждава да мислите върху всяка стъпка. Това ви улеснява да отхвърлите изпращането на имейла, да проведете телефонен диалог или да изпратите отчет.

2. Използвайте сказуеми и включете колкото се може повече детайлности. Закъснели сте за почистването на зъбния камък, само че „ Да си запиша час за ортодонт ” в листата ви със задания е нещото, което не сте свършили. Когато си запишете тази задача, използвайте глагол като „ обаждам се ”, „ адресирам ” и включете всички детайлности, които са ви нужни, с цел да свършите задачата си.

Списъкът ви със задания е методът да си възлагате сами отговорности, тъй че бъдете си от оптималната изгода, все едно имате персонален помощник. Когато извършите дилемите си дребни и съответни, вие се подготвяте за страхотния миг, в който ги отбелязвате като изпълнени.

----------------------

Джина Трапани, създател и редактор на Lifehacker.com, блог за програмен продукт и персонална работливост.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР