Всеки ще може да наблюдава броенето на бюлетините, отбеляза председателят

...
Всеки ще може да наблюдава броенето на бюлетините, отбеляза председателят
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Отчитането на бюлетините на 2 април ще става по-бавно

Всеки ще може да следи броенето на бюлетините, означи ръководителят на ЦИК

Връщането на хартиените бюлетини на изборите на 2 април ще докара до такава степен, че отчитането на вота ще става по-бавно спрямо предходните избори. Това съобщи ръководителят на ЦИККамелия Нейкова по Би Ти Ви, написа вестник.

" Хартиените бюлетини и тези от машинното гласоподаване ще бъдат броени на ръка от членовете на комисията настрана едни от други и ще бъдат вписвани настрана в протокола. Както и до момента, хартиените ще бюлетини ще бъдат пускани в транспарантна кутия, а разписките от машината - в непрозрачна кутия. Информацията от флашките на машините ще бъде извличана също и ще бъде оповестена на уеб страницата на ЦИК дружно със сканираните протоколи ", напомни тя.

Картината от камерите на смарт телефоните, с които ще се снима броенето на бюлетините, ще се излъчва на платформа, създадена от " Информационно обслужване ", сподели още Нейкова. Достъпът до нея ще е обществен и всеки искащ ще може да следи преброяването във всяка секционна комисия. Устройството би трябвало да бъде ситуирано по този начин, че да дава видимост на всички дейности на СИК, разяснява още тя. " Например би трябвало да се вижда, че не са отворени авансово изборните кутии, че бюлетините се изваждат една по една. Процесът няма да е по-сложен, само че ще е по-бавен ", повтори тя.

Според ЦИК няма проблем с това, че параваните в другите секции ще бъдат разнообразни, защото те ще се обезпечават от убеждение на общинските администрации. По думите на Нейкова даже да са разнообразни, значимото е да подсигуряват тайната на вота.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР