Всеки се изхабява, във футбола вземеш ли нов треньор и

...
Всеки се изхабява, във футбола вземеш ли нов треньор и
Коментари Харесай

Три мандата са ми достатъчни, оглеждам се за наследник за кметския стол на Камено

Всеки се изхабява, във футбола вземеш ли нов треньор и тимът се подвига, по тази причина ще предам щафетата след 4 години

Жельо Вардунски е трети мандат кмет на община Камено. За 8 години той и екипът му безусловно преобразиха обитаемоте места. Именно поради това Вардунски завоюва доверието на жителите, които му гласоподават голямо доверие. На последния избор в края на октомври т.г. той завоюва изборите с безапелационна преднина и встъпи в новия мандат. Планува ли да се отдръпва след края му, какви са проектите му за община Камено - дава отговор Вардунски:

- Г-н Вардунски, наподобява този мандат, най-малко на пръв взор, ще е по-лек, поради това, че имате болшинство? Какви са ви упованията в този момент?
- Имаме болшинство, само че тъкмо по тази причина споделих на съветниците, че е най-добре в случай че има различия, те да се вземат решение на комисиите и то градивно. Никой не е най-умният, най-хубавият, всеки може да допусне неточност, нещо да не се догледа. Нямам нищо срещу дебата и това става главно на комисиите. По време на сесията да вършим осъществявания – кой е опоцизионер и така нататък Няма потребност. Предните мандати не се случваше, уповавам се и в този момент да продължи по този начин. Защото тогава всичко става „ напук “. Не обичам този жанр на работа. Харесвам консенсуса, да се приема най-хубавото за Камено. Затова за мен са доста значими дебатите по време на съвещанията на непрекъснатите комисии.

- Второ съвещание на Общинския съвет ще има през декември. Кои са незабавните докладни?
- Почти всички са незабавни. За топлия обяд би трябвало да получим единодушие, да вземем за пример. Още преди изборите администрацията ни работи в интерес на жителите. Приемаме разработване на Общ организационен проект. Всичко това е замръзнало отпреди изборите. И хората, които желаят да вършат нещо като инвестиция, действително до момента стояха и чакаха. Има много забавяния и в този момент като чувам „ Български напредък “ ще вкарват още 4 докладни. Може би ще се наложи и още една бърза сесия след Нова година. Имаме много работа за извършване.

- Какви планове подадохте към финансовия министър Асен Василев и защо ще настоявате пред страната?
- На първо място замяна на водопровода в с. Полски извор. После плана за пътя сред с. Ливада и с. Тръстиково. В запаса – от с. Тръстиково до с. Константиново, както и водопровода на второто. През февруари, доколкото знаем, ще откриват програмата за развиване на селските райони. Там ще можем да подадем заявки за 2 или 3 плана по 2 млн.лв. Ще подадем за асфалтиране на основната улица в с. Тръстиково. Предимството там е, че водопроводът е заменен и действително можем да претендираме за изработката на пътя. В село Ливада да вземем за пример на основната улица водопроводът не е заменен и там обстановката е друга. Това са плановете, които предвиждаме. 
Планираме спортна площадка в с. Русокастро, футболно игрище. Направихме им нова детска градина. Имаме доста обекти. Има и такива, които не се виждат – да вземем за пример покривите на читалищата в с. Черни връх, с. Винарско. Ул. „ Н.Й.Вапцаров “ несъмнено също ще влезе за ремонт по програмата за развиване на селските райони. Продължаваме да проектираме. Водопроводът в с. Черни връх. Във Винарско сменихме половината тръбопровод в селото, тъй като толкоз пари ни бяха отпуснати. В с. Ливада към този момент има 600 индивида по адрес, там също би трябвало да мислим за тръбопровод.

- Това значи, че до момента в който някои села опустяват, в община Камено има растеж на популацията...
- Да. Близо са до Бургас и елементарно се пътува. Ако осъществим пътя сред Константиново и Русокастро, изключително с тази цитадела, ще видите още какъв брой ще живнат обитаемоте места.

- Значи идващите планове ще са за детски градини?
- Дано да са. Бях изключително благополучен, когато породи казуса с местата в детската градина в село Черни връх и се наложи да създадем нов корпус. 

- Може ли да се каже, че пандемията в този случай изигра положителна роля? Търсенето на парцели с двор се усили, доста хора се реалокираха да живеят на село.
- И това е по този начин. Но селата са хубави. Доста хора се нанесоха, само че дали поради това, че децата им учат в Бургас, или поради паркирането, не си сменяха непрекъснатия адрес. Но като през 2020 година бяха КПП-тата, тъй като действително живееха в селата, тогава смениха най-малко сегашния си адрес. И доста пъти съм им казвал „ Сменете си адресите, хем желаете придобивки, но в стратегиите за финансиране за обитаемо място, по-малко от 2000 души, няма финансиране. В с. Тръстиково сте 800-1000 индивида “. А предния път назначавах наместник в Тръстиково. Там живеят доста хора, само че няма по адрес.

- Изглеждате закрепостен кмет. В последните години общината се промени в позитивна посока и успяхте да спечелите доверието на жителите. Хората ви харесват, това се вижда и на изборните резултати, където печелите безапелационно. Но някои ваши сътрудници кметове, също сполучливи, споделят, че това ще им е последния мандат. При вас по какъв начин стоят нещата?
- Твърдо декларирам занапред – това ще ми е последният мандат. Човек се изхабява. Придобива опит, мъдрост, само че се изхабява. Във футбола вземеш ли нов треньор и тимът се подвига. Този път може би нямаше отново да се кандидатирам, само че желаех да оказа помощ на младите – да влязат в администрацията, да придобият опит. Виждате и от какъв брой младежи се състои групата ни в Общинския съвет. Бъдете сигурни, че който и пристигна, без познания няма да върви работата – всеки си мисли, че кметът е да седнеш на стола и да тръгнат нещата. Уверявам бъдещите претенденти за кметове, че е доста мъчно. Най-лесно е да фалираш една община или да правиш нелепости, или нищо да не правиш. Всичко това води до финансови загуби. 

- Оглеждате ли се за собствен правоприемник, въобще имате ли някого поради?
- Имам доста хора поради, само че към този момент имена не мога да кажа. 

- Евентуалната промяна на собствеността на Лукойл ще повлияе ли по някакъв метод на община Камено? Знаем, че те са ваши сътрудници в разнообразни публични дела...
- На нас ще ни повлияе тъкмо в тази сфера. Ремонтът на площада до читалището е със средства от „ ЛУКОЙЛ “. Но по отношение на такса битови боклуци и недвижими парцели, който и да го купи, ще би трябвало да ги заплаща. Оттам нататък дерогациите и така нататък – това е огромната политика и никой не ни пита. Ако има продажба, нека се резервира стилът на работа, тъй като в този момент знаем по кое време и какво да желаеме. Знаете, един човек като свикне и отъпче една пътека и тръгне по друга, първоначално е мъчно и резултатът е незнаен. Понякога обаче се оказва, че новият път е по-хубав от отъпканата пътека.

- Другата болна тематика от години за общините е бюджетът. Сега в Парламента отново наподобява са на кантар нещата. 
- Най-голямата нелепост ще е в този момент да се скарат и да ни държат без бюджет до септември. Сега на изборите опозиционерите ми споделяха по какъв начин доста сме се създали преди вота. А какво да създадем, че тогава беше признат бюджетът? Ние приехме общинския даже малко по-късно. По-миналата година беше още по-голям смут, тъй като освен нямамхе бюджет, само че и токът  се подвигна, горивата скочиха, храните нарастнаха, а ние трябваше да работим с 1/12 от предходния бюджет. 

- Готови ли сте с бюджета за идната година?
-Готови сме. Постоянно следим обстановката. Пускат на финансовия шеф прогнози. Ние подвластен от финансовата дотация и допълващата. Първоначално споделиха, че подвигат минималните работни заплати, което на нас ще ни коства 200 000 лева Те подвигнаха допълващата дотация с 1700 лева и ние скочихме. Има малко блуждаене, само че добре вървят като че ли нещата. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР