Всеки родител трябва да се замисли! Днес целят свят се побира

...
Всеки родител трябва да се замисли!
Днес целят свят се побира
Коментари Харесай

Вирусът на цифровото слабоумие

Всеки родител би трябвало да се замисли!

Днес целят свят се побира в всякакви джаджи: смарт телефони, таблети и други цифрови техники. Заедно с това в света прониква вирусът на цифровото малоумие. И това не е смешка, това е диагноза.

През 2007 година експертите са разкрили, че от година на година от ден на ден деца – представители на цифровото потомство страдат от разстройство на вниманието, загуба наизуст, ниско равнище на самоконтрол, когнитивни нарушавания, подтиснатост и депресии. Изследователите потвърждават, че мозъка на представителите на цифровото потомство се следят промени, сходни на тези, които се появяват след черепно-мозъчна контузия или ранните стадии на деменция – малоумие, което нормално се развива в старческа възраст.

Това е мъчно да се ревизира, само че средностатистическият седемгодишен европеец към този момент е прекарал пред екрана повече от година от живота си, а 18-годишният – повече от четири години!

Сигурно ще кажеш, че в този момент децата са напълно други. Да, децата са други, само че мозъкът им е същият както и преди хиляди години – 100 милиарда неврона, всеки от които е обвързван с десетки хиляди себеподобни.

Мозъкът може да се развива и подхранва. Всички наши мисли, дейности, решения на комплицирани задания и размисли оставят диря в мозъка ни. „ Нищо не може да размени това, което децата получават от лично, свободно и без значение мислене, когато те изследват физическия свят и се сблъскват с нещо ново “, - споделя английският професор по логика на психиката Таня Бирон.

Ще бъдеш шокиран, само че от 1990 година радиусът на интензивност на децата  (пространството към дома, в което децата свободно изследват околния свят) е намалял с 90%. Светът се свива до екрана на смарт телефона. Децата не помниха, а което е още по-лошо, те просто не знаят какво е това да бягаш под дъжда, да пускаш корабчета, да се катериш по дърветата или просто да бъбриш с другари. Те стоят с часове, втренчено в смарт телефона си. А нали би трябвало да развиват и мускулите си, да научат за рисковете, които им е приготвил света и просто да поддържат връзка с другарчетата си. „ Удивително какъв брой бързо се образува напълно различен вид среда, където усетът, обонянието и осезанието не се подтикват, където множеството време се прекарва пред екрана, а не в разходки на чист въздух и в диалози лице в лице “, - споделя Сюзън Гринфилд. Определено има защо да се разтревожим.

Мозъкът се образува, когато има външни тласъци и колкото са повече, толкоз е по-добре за мозъка. Затова е толкоз значимо децата да изследват физически света, а не виртуално. Това е належащо за растящия мозък, както и преди хиляди години.

Освен това на детето е необходим здрав и пълностоен сън. Но актуалните деца не са способни да излязат от интернет и да се откъснат от компютърните игри. Това редуцира продължителността на съня и води до нарушавания. Как може да се развиваш, когато си изтощен и те боли глава, а учебните домашни въобще не ти влизат в главата?!

Питаш се по какъв начин цифровите технологии могат да трансформират мозъка на детето? Първо, количеството на външните тласъци се лимитира заради еднообразното превозване на времето в интернет. Детето не получава нужния опит, с цел да развива значимите сектори на мозъка, които дават отговор за съпреживяването, самоконтрола, вземането на решения… А това, което не работи, не се натоварва, отмира. Та нали на човек, който престава да върви, му атрофират краката? Децата не привикват да запомнят информация – доста по-лесно им е да я намерят в търсачките. Ето ти и казуса с паметта. Те въобще не я упражняват.

Мислиш си, че децата са станали по-умни с помощта на интернет? А знаеш ли, че сегашните единадесетгодишни извършват задачи на равнището на осем-девет годишните деца от преди 30 години? Изследователите считат, че една от главните аргументи е животът във виртуалния свят.

„ Опасявам се, че цифровите технологии инфантилизират мозъка, трансформирайки го в сходство на мозъка на дребните деца, които притеглят жужащите звуци и ярките светлини, които не могат да се концентрират и живеят в сегашния миг “, - споделя Сюзън Гринфилд.

Но ти към момента можеш да спасиш детето си! Достатъчно е просто да ограничиш времето на потребление на всевъзможните джаджи. Ще бъдеш изумен да научиш, че Стив Джобс, гуруто на цифровата промишленост точно по този начин и постъпил. Неговите деца не са употребявали изобщо айпад, а нощем и през почивните дни им било неразрешено да употребяват другите джаджи.

Крис Андерсон, основният редактор на американското списание „ Wired ”, един от създателите на 3D Robotics, също ограничавал децата си в потреблението на джаджите. Правилото на Андерсон било – никакви екрани и джаджи в спалнята! „ Аз, като никой различен, виждам заплахата от несъразмерното въодушевление по интернет. Самият аз се сблъсках с този проблем и не желая същите проблеми и при децата си “.

Синовете на основателя на Blogger и Twitter  можели да употребяват своите таблети и смарт телефони не повече от един час дневно, а шефът на OutCastAgency ограничавал потреблението им в къщи до 30 минути дневно. А неговите по-малки деца не имали въобще такива неща.

Ето ти отговор на въпроса „ какво да се прави “? Погрижи се за  подрастващото потомство. Помисли какво бъдеще ги чака след 10-20 години, в случай че те през днешния ден стоят по половин ден пред екрана на своите съперсъвременни джаджи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР