„Всеки протест е граждански ритуал, припомня ценностите и прокарва разграничителни

...
„Всеки протест е граждански ритуал, припомня ценностите и прокарва разграничителни
Коментари Харесай

Всеки протест е граждански ритуал, тълпа без лидер лесно се разпада

Всеки митинг е цивилен обред, напомня полезностите и прокарва разграничителни линии . Този митинг реализира задачата – напомни, че обществото би трябвало да се стреми към нещо… Резултатите ще забележим на изборите… С простотиите си ръководещите единствено наливат бензин в огъня. С всяка нова имитация зареждат яростта на жителите “. Това разяснява пред БНР проф. Ивайло Дичев, културен антрополог.

Според доцент Николай Димитров, обществен психолог, хората отвън София са доста по-битовизирани и повече на дребно гледат всекидневието към тях . „ Активността, ориентирана единствено в София, е естествена, тъй като тук е центърът на властта, само че това налива вода в мелницата на ръководещите, които могат да настояват, че хора без работа са на жълтите павета, а хората с проблеми се занимават с значимите за тях неща и не стачкуват, тъй като няма против какво – на тях им се строи, дава им се вода, министри им отиват на крайници. Протестите остават доста софийски и това е проблем “, уточни той.

По думите на доцент Димитров навалица без водач елементарно се разпада . „ От тези митинги можеше да произтече нещо доста положително за България, само че на този стадий не виждам нещо положително да се случи в близко бъдеще , в случай че скоро не се появи силата, която да сплоти “, безапелационен е той.

Проф. Дичев пък добави, че н е се знае по какъв начин ще се отрази на протестната вълна задаващата се рецесия наесен … „ Не съм склонен, че провинцията е друга от София. Варан, Бургас, Пловдив, Русе стачкуват със същата гняв, както в София… Голяма заплаха има да се разцепи единството на митингите въз основата на идейна ч истота , което ще докара до фрагментиране на настояванията и до крах “, счита той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР