Всеки повод заслужава да бъде отбелязан точно с такава празнична

...
Всеки повод заслужава да бъде отбелязан точно с такава празнична
Коментари Харесай

Празнична питка с украса от фондан

Всеки мотив заслужава да бъде маркиран тъкмо с такава празнична питка с декорация

Необходими Продукти

● вода - 250 мл топла
● кисело мляко - 5 с.л.
● олио - 5 с.л.
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 и 1/2 с.л.
● квас - 30 г
● яйца - 3 бр.
● брашно - 800 - 850 г

за намазване


● жълтъци - 2 броя
● масло - 50 г за след изпичане
● олио - 2 с.л.

Украса


● фондан - за цветя, цифра, бял и розов
● сусам

Начин на подготвяне

Празнична пита с декорация от фондан за специфичен мотив.

В топла вода натрошете маята, прибавете захарта и 2 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и оставяте да бухне за 10 минути. В купа сипвате брашното, оформете кладенче и чукнете яйцата. Прибавете олио, кисело мляко, сол и задействаната квас.

Разбърква се с вилица и замесвате приблизително меко тесто. Оставете да втаса в торбичка, намазана с олио, аз оставих в хладилника за 1 нощ.

Извадете, премесете тестото и отделете две дребни топчета като мандарина. Останалото тесто разделете на две елементи. От едната оформете 8 дребни питки към 15 см диаметъра. Долната част се нарязва на ленти, от горната страна намажете с меко масло и навивате на рулце. Ще се ориентирате по фотосите.

Второто тесто разделете на 3 елементи, разточете всяка на кора, намазва се с масло, редите една върху друга, без да намазвате последната. Срежете на 8 триъгълника, на всеки в средата вършиме прорез и от долу нагоре изтегляте връхчето и обръщате обратно. Направете го върху хартия за печене, след това прехвърлете в тава с диаметър 28-30 см.

Срещу всеки връх, сложете по едно рулци (вижте снимките). Последните две дребни топки разточете на кора с диаметър 15 см, една върху друга слепени с масло. Нарежете на 8 триъгълника. На седем от тях прищипете двата края в необятната част, да се оформи листо, а с дървено шишче притиснете в средата като жилка.

Осмото триъгълниче се разтегля на лента и навивате като дребна роза. Сложете в средата на питката. Оставете я за 30 минути да втаса. Предния ден, разточете бял фондан, изрежете цветенца, а в средата кръгчета розов фондан, залепете с малко вода с четка.

От 4 фитила, сплетени два по два, се оформя мечтаната цифра, моята е 60. И оставете да съхне на хладно, само че не в хладилника. Втасалата питка се намазва с разрушени жълтъци с малко олио и поръсете със семена.

Печете в загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 40-45 минути. Към края питката със сусам се покрива с фолио, с цел да не прегори.

Извадете от тавата върху решетка, намажете с масло и покривате с забрадка, с цел да е мека коричката.

Когато плетената питка се охлади, с малко вода от долната част, залепете листенцата, цифрата може да е в средата или просто пред питката.

Това е моята втора питка за празника ми. Бъдете здрави и сполучливи!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР