Всеки път, когато Мителиш включи котлона, за да готви, очите

...
Всеки път, когато Мителиш включи котлона, за да готви, очите
Коментари Харесай

Чист въздух – луксът, който не всеки може да си позволи

Всеки път, когато Мителиш включи котлона, с цел да готви, очите ѝ стартират да " горят ". Малкият дом, който 29-годишната стопанка споделя със своя брачен партньор, щерка, наследник и възрастни свекъри в бедняшките квартали на индийската столица Делхи, бързо се изпълва с пушек, което затруднява видимостта.

Мителиш готви върху обичайната индийска chulha – пещ с железно покритие, която употребява дърва за огрев. Тя постоянно има затруднено дишане и изпитва неконтролирани пристъпи на кашлица.

Но даже когато излезе отвън дома си, не усеща облекчение на положението. Делхи, вторият по величина град в света, има ужасни условия на качеството на въздуха. Въпреки напъните на управляващите равнищата на множеството замърсители постоянно надвишават рестриктивните мерки на Световната здравна организация (СЗО). Едно скорошно изследване, оповестено от Института за енергийна политика към Чикагския университет, предизвестява, че животът на жителите на столицата на Индия се редуцира с до 11.9 години спрямо това, в случай че замърсяването на въздуха беше понижено до равнищата, предложени от СЗО.

Митилеш и нейното семейство са извънреден образец за нещо, което се случва в международен мащаб. Въпреки че в този момент съвсем всеки в света диша въздух, който е нечист по някакъв метод, тези, които са най-тежко наранени, също са минимум способни да се защитят или да избягат от него. Историята на замърсяването на въздуха е история на екологичното неравноправие.
Екологично неравноправие
В опит да понижи този развой, Мителиш стартира да употребява печка, работеща с течен нефтен газ (LPG), когато готви в дома си. Но това не е на ниска цена вид – една бутилка за пропан-бутан може да коства сред 1700-1900 индийски рупии (£17-19/$20-23), недостъпна за доста семейства в квартала на Мителиш.

Това също е проблем, обвързван с неравенството сред половете. Много дами в този район са безработни и нямат средства “, споделя Суити Шарма, програмен управител в Cornerstone Knowledge Builders, организация, работеща за повишение на осведомеността за скритите резултати от замърсяването на закрито в общности с ниски приходи в Ню Делхи.

„ Жените усърдно събират дърва за огрев от горите всеки ден и непрекъснато са изложени на тези токсични изпарения, до момента в който готвят “, споделя още тя.

Счита се, че смъртните случаи, дължащи се на замърсяване на въздуха в затворени пространства, са намалели през последните две десетилетия, защото равнищата на последна беднотия в международен мащаб понижават. Но на тяхно място се появява гибелен и доста по-широко публикуван проблем със актуалните форми на замърсяване на въздуха, породени от изгарянето на изкопаеми горива и индустриализацията, които лишават от ден на ден животи. Смята се, че 4.5 милиона души са умряли прибързано вследствие на мръсния въздух навън през 2019 година, с 300 000 повече спрямо 2015 година и с 1.6 милиона повече спрямо 2000 година
Нарастващ проблем
Проблемът нараства изключително в бързо разрастващите се народи от Южна и Югоизточна Азия, където индустриализацията е изпреварила способността на законодателството да управлява замърсяването. В Китай и Индия има максимален брой смъртни случаи, породени от замърсяването на въздуха, само че като се огледа тежестта като % от популацията, постоянно най-бедните страни страдат най-вече. Приблизително 716 милиона от хората с най-ниски приходи в света живеят в региони с рискови равнища на замърсяване на въздуха.

Това може да не е изненада – те постоянно са минимум готови да се оправят и с последствията за здравето от замърсяването на въздуха. Но даже в развитите, пост-индустриализирани народи в Европа и Северна Америка, жертвите, взети от замърсяването на въздуха, се поемат най-вече от тези, които с най-ниски приходи или от малцинствени общности, които страдат от други неравенства.

Учените споделят, че точно изгарянето на изкопаеми горива е довело до бързото повишаване на смъртните случаи заради замърсяването на въздуха навън по света. Някои изследвания демонстрират още по-високи числа за броя на смъртните случаи, като може би към 8.7 милиона преждевременни смъртни случая се дължат на замърсяването от изгарянето на изкопаеми горива.

Изгарянето на въглища, бензин и дизел е главен източник на фини прахови частици, известни като PM2.5s. Състои се от дребни частици с диаметър под 2.5 микрометра, които при поемане могат да обхванат надълбоко в белите дробове. Те също имат способността да минават в кръвния поток, където се счита, че покачват равнищата на инфектиране и са свързани с редица хронични дълготрайни здравословни проблеми, в това число сърдечни болести, белодробни проблеми и рак.

Други народи също се борят да управляват равнищата на този замърсител.

В страните с високи приходи замърсяването на въздуха от PM 2.5 е водещата причина за преждевременна гибел заради екологични аргументи “, споделя Стивън Поласки, професор по стопанска система на околната среда и екологични проучвания в Университета на Минесота.

В Съединени американски щати замърсяването на въздуха е намаляло доста, откогато законодателите одобриха Закона за чистия въздух през 1970 година и започнаха последователното унищожаване на оловното гориво за пътни транспортни средства през 1975 година Въпреки това замърсяването с PM 2,5 остава най-големият риск за здравето на околната среда в страната, твърди Поласки. И това визира непропорционално маргинализираните общности и хората с ниски приходи, споделя той.

В изследване от 2019 година Поласки и други откриватели са употребявали монитори за качеството на въздуха, с цел да проследят излъчванията, излагането на хората на тези излъчвания и въздействието им върху здравните резултати в Съединени американски щати. Те откриха доказателства, че чернокожите и малцинствените групи в Съединени американски щати са изложени на по-голям риск от увреждане от това замърсяване, в сравнение с белите хора, които не са латиноамериканци, макар че са по-малко виновни за причиняването на замърсяването преди всичко.

Проучването откри, че експозицията на PM 2.5 е намаляла с до 50% през 2002-2015 година и за трите етнически групи, само че този спад не е отмерено разпределен. Средно белите хора, които не са латиноамериканци, са изпитали това, което откривателите назовават „ преимущество в замърсяването “ – те са били изложени на 7% по-малко PM2.5 от междинното, само че са виновни за 12% повече от междинната експозиция заради по-високите си равнища на консумация.
Ролята на благосъстоянието
Но благосъстоянието също играе основна роля за излагането на хората на замърсяване на въздуха.

Когато си богат, имаш силата да напуснеш нечиста общественост, само че бедните хора и малцинствените групи са склонни да носят следствията от потреблението на богатите хора и, назад, не могат да се реалокират от вкъщи толкоз елементарно, споделя Поласки.

В Европа най-бедните райони нормално изпитват равнища на концентрации на PM2,5, които са с една трета по-високи от най-богатите. По-бедните общности са склонни да живеят по-близо до замърсяващите промишлености, в сравнение с по-богатите, и постоянно нямат достъп до зелени площи.

За да разберем неравенството в замърсяването, е значимо да разберем от кое място идва то.

В своето изследване Поласки и сътрудниците му изследват 131 000 преждевременни смъртни случая, породени от експозиция на PM2.5 в Съединени американски щати през 2015 година Те заключиха, че 102 000 от тези смъртни случаи са директно свързани с излъчвания от коли и транспортни средства, до момента в който 29 000 са от други източници, най-вече горски пожари. Изследване, финансирано от Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати, демонстрира, че расовите и етнически малцинствени групи са по-склонни да бъдат наранени от замърсяването на въздуха от индустрията, строителството и пътните транспортни средства.

Но източниците на замърсяване с PM 2.5 могат да варират доста в другите страни. Карн Вохра, теоретичен помощник по опазване на здравето на околната среда в University College London и сътрудниците му употребяват сателитни данни от 2005 до 2018 година, с цел да изследват оптичната дълбочина на аерозола (AOD), мярка за количеството светлина, всмукана и разпръсната от аерозолите, с цел да дефинират количествено дълготрайни промени в качеството на градския въздух.

Те се концентрират върху градове в тропиците, в това число осем града в Индия.

Открихме нараствания на множеството замърсители от 2005 година до 2018 година за множеството бързо разрастващи се тропически градове “, споделя Вохра.

Докато замърсяването на въздуха в тропиците в предишното е било доминирано от сезонното изгаряне на биомаса за почистване на земя и изхвърляне на селскостопански боклуци, проучването допуска, че гъсто обитаемоте градове навлизат в „ нова епоха на замърсяване на въздуха “, където зараждащите промишлености, пътищата, трафикът и домашните пожари влошаваха въздуха.

Източници на замърсяване с прахови частици пораждат всяка година, от новопостроени електроцентрали, захранвани с въглища, до огнища на горски пожари, споделя Катрин Хаусман, доцент по социална политика в Университета на Мичиган, Ан Арбър.

Не виждам този проблем да изчезне скоро “, споделя тя.

Освен че е проблем за публичното здраве, който визира непропорционално етническите общности с ниски приходи и малцинствата, такова замърсяване има директно влияние върху икономическия напредък, защото понижава продуктивността, споделя тя. „ Виждам това като основен проблем, с който държавните управления по света би трябвало да се оправят. “

Хаусман споделя, че държавните управления са длъжни да осведомят хората за високи равнища на замърсяване, както и какви защитни ограничения могат да подхващат. „ В доста елементи на света мрежата за мониторинг на замърсяването на въздуха е несъответстваща, тъй че хората просто не знаят какъв брой неприятно е замърсяването в техните квартали “, споделя тя. „ И даже когато имат екран наоколо, семействата може да не са наясно с цялостния набор от увреждания на здравето, които биха могли да претърпят. Така че хората не постоянно подхващат съответни ограничения, с цел да се защитят “, споделя тя.

Често ограниченията, които са разполагаем на хората за намаляване на замърсяването, могат да се окажат несъответстващи или непрактични, изключително когато става въпрос за общности с ниски приходи. Въпреки че търсенето на пречистватели на въздух нараства всяка година в Индия, тези устройства остават непостижимо скъпи за хората от семействата с ниски приходи.
Промени
В реалност са нужни повече систематични промени, с цел да се облекчи тежестта на замърсяването. Но има някои ефикасни ограничения, които могат да бъдат подхванати. Пренасочването на дизеловите камиони и използването на зони с ниски излъчвания може да понижи замърсяването на въздуха и да усъвършенства здравето на хората, живеещи наоколо. Много градове в Европа към този момент са въвели зони с ниски излъчвания в опит да понижат замърсяването на въздуха.

Санта Моника в Калифорния пилотно вкара първата зона с нулеви излъчвания за транспортни средства за доставка в Съединени американски щати, като разреши електрически транспортни средства единствено в зона от една квадратна миля (2.6 кв. км).

Обновяването на публичния превоз в градовете е друга мярка, която може да помогне за понижаване на излъчванията от автомобилните газове. Китай има един от най-големите паркове от електрически рейсове в света, до момента в който федералното държавно управление на Индия също неотдавна утвърди план за разполагане на 10 000 електрически рейса в 169 града в цялата страна през идващото десетилетие. Но има опасения, че прекосяването към електричество единствено по себе си може да не предотврати обвързваното с трафика замърсяване с PM2.5, защото огромна част от него може да бъде породено от повторното прекратяване на прахуляк от преминаващи транспортни средства, а освен от изгорели газове.

Подобреният мониторинг също може да играе роля. В Индия приложението Green Delhi, създадено от Комитета за надзор на замърсяването на Делхи и държавното управление на Националния информатичен център на Индия, разрешава на жителите на града да рапортуват всеки източник на замърсяване на управляващите. Министърът на превоза на Делхи сподели, че потребителите на приложението са помогнали за понижаване на замърсяването на въздуха с 30%, първият спад от осем години.

От септември 2022 година Индия има амбициозна цел да понижи замърсяването с прахови частици с 40% до 2026 година Според данни от индийското Министерство на околната среда е записано изцяло усъвършенстване. Но отчет на Центъра за проучване на силата и чистия въздух подлага на критика напредъка на Индия във връзка с замърсяването на въздуха и споделя, че проектите за понижаване не стигат задоволително надалеч.

Правителствата по света ще би трябвало да наложат по-строги регулации, в случай че желаеме да се оправим с проблемите, породени от замърсяването на въздуха, твърди Поласки. Това значи унищожаване на промишлените източници на замърсяване.

Правителствата би трябвало да осъзнаят, че стремежът към стопански напредък непременно към този момент не може да бъде приоритет, че може да аргументи огромни вреди на уязвимите общности “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР