Всеки от нас има поне една саксия със зеленийки вкъщи,

...
Всеки от нас има поне една саксия със зеленийки вкъщи,
Коментари Харесай

Защо трябва да отглеждате зелени билки и подправки у дома?

Всеки от нас има най-малко една саксия със зеленийки у дома, нали, било то босилек, магданоз и впрочем. Невинаги обаче имаме пресни подправки у дома и по тази причина използваме сухи, с цел да овкусим салатите и ястията си.

Но, съгласете се, че усетът на дадена салата или ядене, подправена с пресни подправки, е доста по-наситен, по-ароматен и естествено доста по-полезен.

Ако си извършите зелена салата с маруля, магданоз, свеж зелен лук, ще получите доста повече витамини и минерали, в сравнение с в случай че употребявате сухи такива.

Когато на открито е зима, всички обичаме да пием чай, само че в множеството случаи използваме подобен в пакетчета или сушени билки. Вярно е, че през зимата мъчно се намират пресни билки за чай, само че знаете какъв брой по-хубаво би било, в случай че пием чай от пресни билки, в които витамините и нужните ни субстанции си стоят непокътнати.

По-лесно е, в случай че желаете да пиете постоянно свеж чай и да имате пресни подправки, да си ги засадите на балкона, в случай че живеете в блок, или просто да си имате някоя и друга саксийка, в случай че живеете в къща. Целта на тази публикация е да ви улесня в засаждането на тези скъпоценни билки и подправки, като ви опиша по какъв начин може елементарно да си ги отглеждате у дома.

Магданоз в саксия

 Целина в саксия

Започвам с една обичана за всички ни фалшификация - магданоз. Той, както и целината, виреят към две години и обичат да са на сенчесто местенце. Но това не значи, че до тях не би трябвало да доближава светлина. Капризни са - желаят хем да има светлина към тях, хем да им е сянка.

Приложението на магданоза в кухнята ни е най-много за декорация на салати, а също по този начин и за подправяне на вкусни супи и някои типове ястия. Когато сдъвчете листата на магданоза, това може да ви донесе пресен мирис, а също по този начин и да в профил миризмата на пържена риба в кухнята ви.

Целина в саксия

За целината мога да кажа, че от нея може да употребявате всичко - както листата, по този начин и корените. Когато си откъснете прясна целина и листата, и корена може да сложите във вкусна салата. Всички знаем и че сокът от целина е извънредно потребен и кондензиран с витамини и минерали, нужни на организма, с цел да бъде здрав.

Когато вършиме пилешка чорба да вземем за пример, нищо не ви пречи да сложите малко целина за мирис и страховит усет. Също по този начин, в случай че запечете късчета целина, може да придадете необикновен усет на някои готвени ястия.

Целината има диуретично деяние, тъй като съдържа доста потребни етерични масла. Това необикновено растение работи доста добре, когато страдате от ревматизъм. Заради всички тези потребни свойства, които изброих за целината, е добре да си я хапвате по-честичко и да не я забравяте, в случай че решите да си вършиме потребна и в същото време вкусна салата.

Салвия с саксия

 Салвия Снимка: Илиана Първанова

Всички обичаме култивиран чай, нали? Другото му име е Салвия. Това растение също е подобаваща фалшификация във вашите гозби, тъй като има характерен и богат мирис. Освен за чай използваме салвия, когато мариновам някои меса, да вземем за пример пилешко - благодарение на съчка за зъби закрепяме върху месото, с цел да поеме невероятния ѝ мирис. Използваме я също и за много от сосовете, които подготвям.

Градинският чай е многогодишно растение и се отглежда доста елементарно - на доста слънце и се полива в умерени количества. Няма по-хубава декорация на дома ви от виолетовите цветове, които има това растение, когато цъфти.

Лавандула в саксия

Та като приказваме за градинският чай, ето още едно доста потребно растение от неговото семейство - лавандулата. Обожавам аромата на лавандула в дома си. Вярвам и множеството от вас също. Нежните ѝ виолетови цветове и сребристи листа галят окото и сетивата, когато са във вашата градина и основават чувството, че сте върху виолетов облак.

Освен в нашата градина лавандулата намира приложение и в ароматерапията и билковата медицина. Може да я използваме и в кухнята - по-често като чай и по-рядко като фалшификация.

За да отглеждате лавандулата в дома си, не се изисква доста, тъй като тя не е доста капризна. Понася мъчно студа, само че пък обожава мощното слънце и засушаванията. Това растение е многогодишно и може да си го отглеждате непрекъснато във вашата градина и да се радвате на аромата и цветовете му.

Розмариин в саксия

 Розмарин

Не знам за вас, само че аз боготворя розмарина. Използвам го много постоянно в кухнята ми, когато мариновам месо - върша си дребни дупчици в него и пъхам по стръкче розмарин за необикновен мирис и усет. Може да намерите тази фалшификация и билка в по-топлите елементи на България. Спокойно може да я отглеждате вкъщи си на ветровито и ярко място. Клоните на розмарина порастват бързо и колкото повече ги режете, толкоз повече клончетата му се сгъстяват. Това растение обича по-влажна и богата почва, само че може да издържи и в по-суха. Розмаринът намира огромно приложение в приготвянето на ястия от риба. Силният му мирис обезврежда този на рибата. Може да употребявате както в изсъхнало, по този начин и в прясно положение. От розмарин може да си извършите страховит и доста потребен чай.

Босилек в саксия

 Песто

Като заговорихме за едногодишни подправки, включително влиза и босилекът. Той намира необятно приложение в изработката на сосове за паста, за декорация, за ароматизиране на дома. Това растение има необикновен мирис и усет. Може да го употребявате също за пица, за салати, за макарони, за лазаня и въобще всичко, обвързвано с италианската кухня.

Аз боготворя да върша сос Песто. Става необикновен с свеж босилек. Може да го употребявате както и розмарина - за шпиковане на месо, като извършите дупчици на месото и да пъхнете по листо от тази невероятна фалшификация.

Като билка босилекът има доста мощни болкоуспокояващи свойства, може да предотврати възпаления. Намира приложение при положение на меланхолия и отмалялост. Ако поставите босилека в стаята си, умерено може да си отворите прозореца през лятото, тъй като комарите бягат от него. Когато отглеждате босилек в дома си, го режете постоянно, с цел да може да се сгъстява и разклонява. Когато го гледате добре, той ще ви благодари с красиви цветове, богат мирис и постоянно прясна салата.

Риган в саксия

Като заговорихме за подобаващи подправки за риба - такава е и риганът. Той също е дълголетен и обича доста слънце. Разбира се, може да употребявате риган и за много други ястия. Например, когато аз върша сос Болонезе за лазаня или спагети, постоянно поставям и босилек и риган. Ароматът и усетът са страхотни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР