Всеки, който поне веднъж в живота си е гледал излъчването

...
Всеки, който поне веднъж в живота си е гледал излъчването
Коментари Харесай

Как петте кръга станали символ на Олимпиадата

 олимпийското-знаме

Всеки, който най-малко един път в живота си е гледал излъчването на Олимпийските игри, несъмнено, е забелязал, че един от знаците на Олимпиадата е бял байрак, който изобразява пет преплетени пръстена с разнообразни цветове. Горният ред е наследник, черен, червен, долният ред е жълт и зелен. Защо тъкмо кръгове, освен това с избрани цветове, символизират Олимпийските игри?

През 1892 година младият френски държавник Пиер дьо Кубертен приказва в Парижкия университет с отчет на тематика „ Възраждането на олимпизма “. По това време Кубертен е на 29 години, той буйно потвърждава на публиката, че спортът играе голяма роля както за физическото, по този начин и за духовното развиване на човечеството.

Затова е належащо да се възродят, по образеца на Древна Гърция, Олимпийските игри, в които най-хубавите спортисти от цялостен ​​свят ще се състезават един път на четири години.

Идеите на Кубертен намерили поддръжка, още през 1894 година било решено да се проведат първите модерни олимпийски игри в родината им – в Гърция. Грандиозното събитие било планувано за 1896 година Игрите в действителност се състоели, в тях взели участие спортисти от 14 страни.

През 1913 година неуморимият Пиер дьо Кубертен предлага да се употребява бял байрак с пет пръстена като знак на Олимпийските игри. Седем години по-късно, на игрите в Антверпен, знамето към този момент се вее над олимпийските арени.

Между другото, това знаме е оживяло и до през днешния ден. Съхранява се в Музея на олимпийските игри, който се намира в швейцарския град Лозана. Било планувано за първи път това знаме да бъде показано на Игрите през 1916 година, само че те не се състояли, почнала Първата международна война.

Най-разпространеното мнение за избора на цвят на пръстените е, че те символизират петте континента. Синьото – Европа, черното – Африка, аленото – Америка, жълтото – Азия, зеленото – Австралия. Липсва единствено Антарктида, което е елементарно обяснимо, няма непрекъснато население, което значи, че няма спортисти, представящи този континент.

Версията е безапелационна, само че надалеч не е единствената. Някои спортни историци настояват, че барон Пиер дьо Кубертен не е имал поради съответни континенти, когато е проектирал знамето. Просто тези шест цвята, които са на знамето (шестият цвят е бял) покриват всички национални цветове на страните по света.

Швейцарският психолог Карл Юнг проникнаал още по-далеч в тази тематика, като декларирал, че това не са цветовете на континентите и даже не на знамената. Всеки кръг символизира избран спорт. Синьото е плуване. Черното е пукотевица. Червеното е пукотевица. Жълтото е тичане. А зеленото е скачане.

Оказва се, че мистерията с олимпийския байрак остава неразгадана. Може би самият Пиер дьо Кубертен е имал напълно друго значение? Но във всеки случай съвсем 100 години тези пръстени са незаместим признак на всички олимпийски игри. И от време на време им се случват занимателни истории.

Например през 1972 година японският град Сапоро се готви да одобри Зимните олимпийски игри. На подготовката на церемонията по откриването един от деликатните фенове забелязал, че кръговете на знамето не са в реда, посочен в Олимпийската харта. Членовете на Международния олимпийски комитет били смутени: оказало се, че това доста „ сбъркано “ знаме се употребява на Олимпиадата от 1952 година Странно, само че никой не бил забелязал грешката преди.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР