Всеки, който настанява група в хотел или човек от Украйна

...
Всеки, който настанява група в хотел или човек от Украйна
Коментари Харесай

Важна информация за всеки, който настанява украински граждани

Всеки, който настанява група в хотел или човек от Украйна в частното си жилище, е належащо да предприеме следното:
Да реализира контакт с РЗИ (на дежурния телефон – 0884606423) за осъществяване на тестване за Коронавирус 19 на лицата от Украйна при нужда, в случай че такова не е направено при влизане в България и надлежно нямат зелен документ. Осигурени са безвъзмездни бързи проби в РЗИ – Габрово. Гражданите на Украйна имат опция да се тестват и в Център за незабавна здравна помощ, както и да бъдат прегледани там при нужда.
В 3 дневен период домакинът/ приемащата организация е длъжен да записва настанените от/при него лица в Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи по местоживеене – работа „ Миграция “. При регистрация показва неговите и техните персонални документи (не е наложително персоналното наличие на украинските граждани), като отбелязва дали лицата желаят да получат статут на бежанци или филантропичен статут. Подаването на заявката подсигурява приемане на Личен номер на чужденец. Този номер дава право на безвъзмездна здравна помощ в системата на държавното опазване на здравето, законен достъп до трудовия пазар, както и опция на децата да посещават детска градина или учебно заведение.

В случай, че лицето не желае да получи характерен статут, то има право на 90-дневен престой в страната като екскурзиант. В този случай не е допустимо да употребява безвъзмездна здравна помощ, безвъзмезден достъп до просветителната система, както и не може да работи в България.

При подаването на Заявление в „ Миграция “ се попълня и анкета със следните въпроси:
От какво имате потребност първоначално (дрехи, обувки, медикаменти и др.)?Желаете ли детето/децата Ви, да посещават детска градина или учебно заведение (ако е приложимо)?Имате ли предпочитание за работа, в каква сфера?
Към Областна администрация – Габрово е основан Областен координационен център, който обработва информацията от анкетните карти и координира дейностите с Дирекция „ Бюро по труда “, Регионално ръководство на образованието, Български червен кръст и други за следваща помощ и поддръжка.

В развой на откриване е телефонна линия, открит е имейл за сигнали –. Постъпващата информация се обобщава в споделени файлове, налични за всички институции – таблица с наличните запаси и таблица с нужните запаси в помощ на украинските жители.
При нужда от здравна помощ се предлага да бъде посетен Център за незабавна и неотложна помощ, за което не се дължи възнаграждение. Медицински услуги в ДКЦ, МБАЛ и други медицински центрове се заплащат по ценоразпис до подаване на заявление за приемане на персонален номер на чужденец.
Областният координатор към Областна администрация – Габрово – Кристина Сидорова, спомага при зародили проблеми и нужда от съгласуваност сред институциите. Той посещава авансово избраните за настаняване места и подкрепя процеса на акомодация на пристигналите от Украйна. Поддържа дейна връзка с четирите общини в региона и събира информация на посочените телефон и е-поща.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР