Всеки иска да се върне към нормалния живот. С изключение

...
Всеки иска да се върне към нормалния живот. С изключение
Коментари Харесай

Епидемия от самота или защо интровертите не искат живота преди

Всеки желае да се върне към естествения живот. С изключение на тези, които се опасяват от това. В тази тъжна, трагична година най-лесно живееха интровертите. Прекарваха повече време сами, животът им стана по-спокоен без персонален и професионален напън. Календарът със задания се почисти. Времето се забави.

А в този момент последователно се връщаме в света, какъвто беше преди пандемията или сходен на него. Интровертите, както всички останали, са щастливи да се срещнат със фамилията и околните си, да се насладят на опцията да посещават заведения за хранене, да пътуват и да се любуват на други удоволствия от всекидневието. Но множеството от тях не се интересуват от напрягащи всемирски диалози, празненства, шумни открити пространства и други пристрастия на екстровертите.

„ Хората споделят:„ Не знам по какъв начин да се върна към предходния си живот “, споделя писателката и интроверт Джен Грейнеман.

„ Това е все едно да получиш условно предварително освобождение за една година и по-късно да се върнеш в пандиза “, прибавя сътрудникът й, писателят Андре Соло.

Социолозите вярно са предсказали, че интровертите са най-хубави в оправянето с пандемичния стрес. След месеци на изолираност, въпросът е дали интровертите могат да научат другите по какъв начин да продължат напред.

В обкръжението на Джен Грейнемат имаше доста екстроверти - хора, които обичат да поддържат връзка и се зареждат с сила от това. Сега главната цел на взаимната ѝ работа със Соло е да убеди интровертите, че те са красиви сами по себе си, и да помогне на останалия свят да ги разбере.

Много хора считат, че интровертите са студени, срамежливи или обществено обезпокоени, само че тези стандарти са подвеждащи. Интровертите обичат хората, само че в дребни дози. „ Много хора одобряват мълчанието за яд, неучтивост или сигнал за неприязън “, споделя Грейнеман.

Всъщност, съгласно Соло, интровертите могат да бъдат доста забавни, само че това ги изтощава. „ Ако отида на обществено събитие, където в действителност желая да участвам, ще бъда гръмък, ще се майтапя се и ще описвам истории. Но в това време ще имам възприятието, че батериите ми падат бързо. "

Това държание може да се изясни с науката за мозъка: Екстравертите са по-малко чувствителни към допамин, химикал, който способства за положителното въодушевление и въздейства върху центъра на удоволствието на мозъка,  по тази причина и се нуждаят от повече стимулация, с цел да бъдат щастливи и цялостни с сила. Интровертите имат дефицит на допамин и по тази причина мощната интензивност ги изтощава.

Соло признава, че някои от неговите екстровертни другари " просто полудяха ", когато рестриктивните мерки бяха въведени предходната година. А за интровертите най-сетне пристигна времето, което чакат.

Вярно е, не за всички - тези, които внезапно се оказаха затворени непрекъснато с членове на фамилията или съквартиранти, изпитваха доста повече стрес. Но по-голямата част от аудиторията на Грейнеман, която от 2013 година води профилиран блог за интроверти признава, че ѝ е прелестно да си стои вкъщи, без предложения, срещи и многочислени разходки със фамилията и приятелите си.

Интровертите тъгуваха по околните си другари, само че се радваха на опцията да прекарват часове или даже дни, без да се постанова да беседват с никого. Соло споделя, че е преоткрил изгубеното изкуство на телефонния диалог. По врем на разходки той нормално слушал подкасти или музика, само че от време на време и се обаждал на другари като разговарял 30 минути или час - нещо, което рядко се е случвало преди лодауните. „ Но избавени от всички тези„ Във вторник имаме това, в четвърък - това “и„ по никакъв начин не ми се върви там, само че няма по какъв начин, би трябвало! “, можете да преминете към по-дълбоко равнище на връзка, даже и да не  можете да се съберете физически. "

За множеството интроверти общуването с външния свят от време на време изисква прочувствен труд. Светските беседи в офиса са работа, тъй като никой не го интересува в действителност по какъв начин сте. Шефовете и клиентите просто желаят да видят щастливо лице. Роднините и приятелите, колкото и да са ви обичани, също желаят малко от вашето време, което към момента не е било отдадено на работа, половинката или децата.

Връщането към естественото е обвързвано с връщане към всичко това и още доста други неща като отсрочени сватби, рождени дни, събирания на съученици. Повечето интроверти отиват за тях, тъй като държат на приятелите си, само че да останеш самичък и да възстановиш силата си, става все по-трудно и по-трудно.

През десетте години, предшестващи пандемията, от ден на ден зачестяваха известията за „ зараза от самотност “. Проучване от 2018 година откри, че 22% от американците постоянно или постоянно се усещат самотни. Но за интровертите миналата година беше същински изобретение: те се усещаха прелестно сами и осъзнаха, че въобще не е належащо да се връщат в свят, цялостен с хора.

Соло споделя, че даже екстровертните му другари са създали персонални преоценки на предпандемичните правила.

„ Беше забавно да следя по какъв начин доста мои другари споделят:„ Знаеш ли, внезапно ми се прииска да имам в допълнение пространство в живота си, с цел да премислям какво желая “. Тези хора безусловно трансформираха своите житейски проекти или това, с което се занимават, тъй като имаха време да помислят. "

Пандемията е това, което психологът Сюзън Краус Уитбърн назовава резултат на „ премерване на времето “ - рядко историческо събитие, толкоз надълбоко, че трансформира усещането и личността. „ Психологията, както след Първата и Втората международни войни, няма да е една и съща в продължение на няколко години. “

Тя споделя, че интровертите ще би трябвало да се сблъскат с абсурд: за мнозина 2020 година беше една от най-щастливите в живота им - и това макар обстоятелството, че хората всеобщо боледуваха и умираха. Това е класическата виновност на оживелите, споделя тя, само че виновността няма да промени това, което не можете да контролирате.

Преди пандемията екстровертите и интровертите постоянно търсеха себеподобни, които подкрепяха държанието им.

„ Всички сме изправени пред напълно нова вероятност за нашата персона, която постоянно сме приемали за даденост “, споделя тя. Едно от преимуществата на изолацията е, че даде на двете страни време да се подредят малко. " И в случай че признаете, че има  част от вас, която обича да размишлява, да мисли и да прекарва време сама, тогава ще излезете от тази обстановка с по-добро схващане на себе си и евентуално по-здрави. ", поучава Сюзън Уитбърн.

Много експерти слагат под въпрос връщането към офис работа от 9 до 5: интровертите - тъй като избират да работят сами, екстровертите -  тъй като животът им би бил по-лесен. Наистина ли е толкоз належащо да се облечете, да пътувате до работа и да седнете на бюрото в офиса? Всички теории за отдалечената работа - че тя прави чиновниците по-малко продуктивни, по-малко налични и утежнява съдействието - бяха оспорени през последната година.

Тази полемика е настояща за тези, които имат привилегията да избират. Мнозина бяха принудени да вървят на работа, а милиони други изгубиха работата си въобще. Работата от у дома си остава  разкош.

Сега интровертите имат сътрудници - в това число доста екстроверти - които предлагат да се работи от у дома отчасти или напълно. Какво ще се случи по-нататък, зависи от това кой е на власт. Екстровертните шефове обичат паниката на обичайните офиси. Интровертните шефове може да са по-отворени за комбинирани работни графици. Във всеки случай дните на откритите пространства, в миналото толкоз обичани от корпоративните консултанти, евентуално са преброени.

Шефът на отдела за идейно водачество на компанията Myers-Briggs, Джон Хъкстън, освен се дефинира като интроверт, само че също по този начин учи видове персона, с цел да сортира по-добре  чиновниците. Преди пандемията, споделя той, интровертите трябваше да се приспособяват към света на екстровертите: да приказват на срещи, да се приспособяват към фирмената просвета, да бъдат отборни играчи. „ Всички култури, само че изключително западните, предизвикват това, което бихте могли да наречете стереотипно екстровертно държание “, споделя Хъкстън. „ Правилно или не, интровертите трябваше да намерят способи да се приспособяват. Когато пандемията избухна, по-голямата част от тази психическа тежест беше отстранена. "

Някои компании към този момент оповестиха демократични политики за отдалечена работа, до момента в който други се връщат към обичайния модел. Проучване на Gallup от януари тази година откри, че след премахването на рестриктивните мерки, 44% от американските служащи биха предпочели да работят от у дома, а 39% желаят да се върнат в офиса.

Дистанционната работа към този момент се трансформира в разменна монета при наемане и договаряне, сподели Хъкстън. А концепцията, че не е нужно да вършите работа по същия метод, както някой различен, с цел да бъдете ефикасни, набира все по-голяма мощ.

„ Разбирането на себе си в действителност е значимо освен за интровертите, само че и за мениджърите “, споделя Хъкстън. „ Отваряме очите на хората за обстоятелството, че има някой на света, който не е като тях, и има по-ефективни способи за връзка и ръководство. Така че в случай че тази пандемия разрешава на екстровертите да схванат някои аспекти на това, какво е да си интроверт, тогава несъмнено има изгода от нея. "

Ще бъдат ли принудени интровертите да взаимодействат със света заради обществени или професионални отговорности? И могат ли да кажат НЕ на този свят?

„ Мисля, че всички се опитваме да разберем по какъв начин ще наподобява близкото бъдеще “, отбелязва Грейнеман. - Много от нашите клиенти споделят, че обичат тихите уикенди. Те съумяха да затвърдят личните си обичаи, вместо да вървят на огромни празненства или да сноватт сред разнообразни фамилни събирания. "

Соло споделя, че възнамерява да откаже всички събития, които са шумни и препълнени. А Грейнеман?

„ Ето моят елементарен отговор: бих желала да отстрани това, което ме изтощава “, споделя тя. - Всеки има връзки, които поддържа поздалъжнеие. Мисля, че такива връзки в този момент нямат огромно значение за мен. "

Или, както се изрази един консуматор на Twitter, „ Сега, откакто съм изцяло имунизиран, желая да знаете, че не пристигам при вас просто, тъй като не желая да пристигам. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР