Всеки има своята ТЯ, казва Краси, някои даже повече от

...
Всеки има своята ТЯ, казва Краси, някои даже повече от
Коментари Харесай

JEREMY? сеят музика на крайморските полета, за да пожънат свобода



Всеки има своята „ ТЯ ”, споделя Краси, някои дори повече от една. Шегата настрани: „ Дали ще пресъздава жена или муза, в живота всеки от нас има нещо, което го движи, което му дава сила ”.

Така Красимир Тодоров и Ташо Колев описаха най-новата ария на инди рок бандата SHE . Отбраните 50% от групата гостуваха на , с цел да показват премиерно по „ Хоризонт ” парчето. Краси и Таш ни навестиха, до момента в който Росен Ватев беше с Лили Иванова за началото на турнето ѝ в Кубрат, а Ерсин Мустафов пя с P.I.F. във Варна. „ Виждаме, че добре се забавлявате тук, по-често би трябвало да идваме ”, признава Таш още с влизането в студиото и ни твърди: „ 50% от JEREMY? сега са на по-якото място, аз и Краси имам поради. ”



100% от групата обаче се вълнува доста за новия албум, част от който е и SHE . Той ще бъде показан на 22 ноември в Зала 1 на НДК . „ Може би предходната година по това време беше последният ни сингъл Day Job. Назря моментът за SHE. Парчето е много измислено , персонално на Ерсин ”, добавя Ташо и ни твърди, че целият албум е „ безусловно откровен ” :

„ Ако ме питате какво чувствам за албума и за музиката, която следва да излезе, чувствам независимост . След всичко, което ни се случи, след всички пандемии, войната сега, някак си желаеме да пристигна моментът, в който още веднъж да си отдъхнем . Това е нашият метод да го създадем ”.

Много преди ноември обаче SHE  ще има видеопромо на 16 април в София . „ В събота ще свирим в известния столичен клуб „ Строежа “ , едно от обичаните ни места. Там сме избрали да бъде промоцията на новия ни сингъл дружно с видеото на песента. Прекрасно видео на приятеля ни Жоро Манов , който е правил всичките ни видеа до момента, доста нереално и доста забавно ”, прецизира Краси. Оператор е Крум Родригес , с който момчетата работят също не за първи път.

Началото на концерта е от 21.30 ч. Подгряващи музиканти ще са китаристът и артист Боян Христов и група Maze  Hunters . След това JEREMY? излизат на сцената за час и 15 минути. „ Искаме да е в по-тесен кръг, да съберем близки и другари, да си приказваме и да сме дружно с почитателите ни ” , изяснява концепцията Таш.



Дали ще чуем още от третия иден албум на място – остава неразбираемо. Ще разберете, в случай че отидете. „ Изотопия ” предлага мощно!

Всички песни в новия албум са измислени едновременно. „ Това е най-хубавата рецепта. Сядаме, последните няколко години работим в Каварна, по тази причина споделям, че има лек калифорнийски привкус, поради бриза от морето ”, споделя Таш. Заради Каварна, а може би и поради Крапец, усетът е калифорнийски: „ Свободата идва от там, по този начин го усещаме ”.

Краси разказва географията на свободата напълно безусловно: „ Преди няколко години, тъкмо по пътя за Крапец, с нашия soundmaker  Гого, който – като се изключи че ни е soundmake r , ни е и непосредствен другар, отиваме към Крапец и влизаме по черния път към тези необятни поля, които са безкрайни. В дъното се вижда морето и Гого споделя: „ Ей в този момент ви разбирам. Сега разбирам тия необятни части, тия свободни части от кое място са. Ето от тия ливади тука. Те са израснали тука тия части! “.

„ Албумите, когато са албуми, звучат от първата до последната ария като едно цяло . Винаги има нещо, което ги свързва, обща сила, идея. И JEREMY? работи по същия метод в Каварна. Тази просторност... Представете си: затваряме се цяло лято, Краси с кайта, всеки с нещата си. През останалото време се събираме, вършим частите и по този начин за няколко месеца албумът беше подготвен ”, изяснява Таш. „ Затворени навън ”, това е мотото на бандата.

Албум №3 – време за моментна равносметка или за музикална смяна ?

„ Правим си равносметка може би за други неща и по различен метод, не знам дали става посредством музиката, за смяната по-скоро ми звучи по-добре. Музикалната смяна – постоянно има моменти в развиването, в които са долу, след това тръгваш нагоре, след това отново надолу и отново нагоре. Всичко е смяна в живота, в нашите мисли, в нашето схващане, в това, което ни вълнува, което вършим, и то се усеща и в музиката. Не знам за какво – поради обстановката или поради всичко, което се случи през годините, само че в този момент чувствам, че музиката ни е много по-енергична, има доста повече заряд в това, което вършим, и отново споделям – всичко е извънредно откровено . ”

Иначе албумът към момента е в кухнята. Чака момчетата да му сложат още малко сол, пипер, шафран за цвят, че дори и куркума . Когато стане задоволително апетитен, ще съблазни слушателите в Зала 1 на НДК. „ За първи път подхващаме тази крачка да създадем огромен концерт. Всъщност най-големият ни независим концерт. В именита зала. Ненапразно избрахме Зала 1, тъй като безусловно всички огромни музикални звезди, които харесваме и са идвали в България, или са български звезди, са свирили там. Смятаме, че това е мястото ”, уверен е Таш.

Спомня си първия паметен концерт там, когато е част от публиката. „ Един от първите може би е на Placebo . Аз съм от Каварна и 2001-2002 година пристигнах в София. Не знам дали си спомняте първия концерт на Placeboв Зала 1. За мен е паметен спомен, тъй като имах доста прекрасен панталон, който си харесвах, тъмносин . Съдрах го брутално до коляното от неспокойствие, скачайки. Нещо в седалката съм се развълнувал и го скъсах. С голи крайници продължих и по този начин си потеглих. ”

И Таш, и Краси си пожелават с усмивка съдрани панталони и сутиени и на техния концерт наесен. Краси помни с доста хубаво възприятие концерт от студентските години в Зала 1, когато отива там, с цел да слуша Joe  Zawinul , само че с изключително трогване се досеща за последния си концерт с Графа в НДК. „ Свирихме, беше навръх рождения ми ден и – това в никакъв случай няма да го не помни – 4000-5000 индивида ми пяха Happy  Birthday . Цялата зала! Беше доста крепко!

И в този момент Краси има късмет да чуе по какъв начин публиката му честити празника, тъй като концертът е на 22.11, а рожденият ден – на 28.11 .

А рождението на групата и първите им стъпки изобщо са свързани не с НДК, а с БНР. Неслучайно SHE е записана във Второ студио на Националното радио. Там своя звуков образ получават и първите им песни Fake  Fruits  и Hope . „ Цялата тайфа си говорихме и си казахме: „ Че за какво да не създадем това още веднъж. Имаме доста прекрасен спомен и всички взехме решение, че е пристигнал моментът още веднъж да се завърнем в БНР и да продължим. Даже допускам, че ще има още доста неща, които ще запишем тук ”, разяснява Таш, припомняйки си страхотното чувство от среднощните записи с Константин Райдовски . Според Краси в БНР „ витаят доста приятни призраци. Има яка сила, която се усеща, и по-късно можем да я предадем доста елементарно ” .

Яка сила момчетата се готвят да предадат и на 12 август, когато ще подгряват Arctic  Monkeys  на концерта им в Бургас . „ Мислим да се разцепим както постоянно. Лятото ни е подобен интервал, в който доста избухваме. На първо място се надяваме да не ни мине котка път и този концерт да го има, а пък каквото зависи от нас – несъмнено – ще се раздадем на най-много , както постоянно ”, безапелационен е Краси.

Таш дава обещание арктическа сила. Въобще, без да са „ Акага ”, от JEREMY? дават обещание да се/ни създадат на маймуни в най-хубавия смисъл на думата. Признават, че паметната английска група са им доста положителни, само че секрети другари . Тайни, тъй като до през днешния ден не знаят за това дългогодишно другарство, смее се Таш.

Ние сме доста огромни почитатели на Arctic  Monkeys  още от първия албум , да не приказваме за комерсиалните неща, които излязоха след това, които в действителност са най-яките, които са създавали. Но от ден първи, откогато знаем за Arctic, направихме трибют концерт, преди много години през 2013-а или 2014-а. Решихме да пробваме да създадем трибют, пуснахме дата и за към час и половина билетите свършиха. И Марти, нашият управител, сподели: „ Да пуснем още една дата ”. Пуснахме още една. Пак за час и половина! Още тогава това беше явен знак и сигнал, че това е група, която, в случай че пристигна в България някой ден, билетите ще свършат за час и половина. И по този начин и стана. Никой не вярваше. Много промоутъри се съмняват и не имат вяра в групи като Arctic  Monkeys , само че е извънредно време да повярват , тъй като има доста такива банди, не са доста, само че от този сан, които биха разпродавали за час и половина в България ”, твърди Таш.

Така българските почитатели по нищо не се отличават от тези в Дъблин, Лондон или другите градове по света, където скъпите хартийки се харчат като топъл самун за минути.

JEREMY ? не се тормозят, че – срещайки тайните си музикални другари нескрито, ще се разочароват. „ Винаги има заплаха от това, само че не ми се има вяра. Има групи, които няма по какъв начин да те разочароват ”, споделя Краси. „ За благополучие сме имали опцията да се сблъскаме с музиканти от доста по-голям сан даже от Arctic Monkeys и знаем какво е отношението. Знаем, че до ден-днешен се харесваме и считам, че и с тях ще бъде по този начин. Това са готини хора, съумели пичове. Другите доста постоянно си мислят, че са недостижими, само че не е тъкмо по този начин. Те са елементарни хора като нас и имат същите проблеми. Както нееднократно сме разказвали за Брайън Мей (през 2016 година JEREMY? подгряваха Queen в България, Полша и Румъния – бел. ред.), по какъв начин слиза от сцената и споделя: „ Нещо доста неприятно ми беше солото, по какъв начин го усещате, времето е топло, нали... ” , спомня си Таш. Краси добавя, че тогава поради горещото време на Мей методът му на свирене не се понравил на самия него и се оплакал напълно естествено на момчетата. „ Все едно си приказваме ние – нещо не ми излезе солото ”.

А дали солата на JEREMY ? ще излязат както би трябвало на 16 април? Нямаме самообладание да чуем. Дотогава слушайте още истории и закачки с Краси и Ташо преди упования им съботен концерт в звуковия файл.
Снимки:  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР