Всеки гражданин на ЕС купува средно почти 15 килограма облекло

...
Всеки гражданин на ЕС купува средно почти 15 килограма облекло
Коментари Харесай

ЕАОС: Потреблението на текстилни изделия е на 4-о място като влияние върху околната среда и климата в ЕС

Всеки жител на Европейски Съюз купува приблизително съвсем 15 кг облекло и друго текстилни произведения годишно, съгласно данните на Европейската организация за околна среда (ЕАОС), представена от ДПА. Това изисква 391 кг първични материали, 9 кубични метра вода и 400 квадратни метра земя на човек, което оставя въглероден отпечатък от към 270 кг, заяви основаната в Копенхаген организация, представена от Българска телеграфна агенция. Преди плануваното за март показване на тактиката на Европейски Съюз по въпроса организацията прикани текстилната индустрия да премине към кръгови бизнес модели и да се концентрира върху резистентен и неподвластен на времето дизайн, с цел да понижи въздействието си върху околната среда. Въпреки незначителния спад в продажбите на текстилни артикули по време на пандемията от Ковид-19, потреблението на човек от популацията от жителите на Европейски Съюз през 2020 година към момента се прави оценка почти на 14,8 кг. Според разбивките на ЕАОС от общите килограми 6,1 кг се дължат на облекло от якета до чорапи, 6 кг са текстилни произведения за семейството като завивки и килими и 2,7 кг са обувни такъми.
Тъй като тези артикули се създават главно в Азия, по-голямата част от потреблението на запаси и излъчвания се случва в този район. От еквивалента на 270 кг издадени въглеродни излъчвания единствено 27 на 100 са били създадени в Европейски Съюз, съгласно организацията. ЕАОС не е пресметнала данните за потреблението в обособените 27 страни членки, само че по принцип хората в по-богатите страни използват повече, споделя специалистът Ларс Мортенсен. Агенцията на Европейски Съюз акцентира, че данните са планирани и могат да варират от изследване до изследване. Средната годишна стойност обаче е останала релативно постоянна през миналото десетилетие. Очаква се данните за 2021 година да са сходни на тези от 2020 година, с покачване на прогнозата за 2023 година, разяснява Мортенсен. Според данните на ЕАОС потреблението на текстилни произведения има четвъртото най-голямо въздействие върху околната среда и климата в Европейски Съюз след хранителната индустрия, жилищното строителство и превоза.
Европейска комисия има намерение да показа тактика за устойчива текстилна индустрия и кръгови бизнес модели в края на март. Текстилната индустрия е един от най-големите стопански браншове. ООН предвижда годишен размер от 2,4 трилиона $ и твърди, че над 75 милиона души работят в бранша по света.
В Европейски Съюз секторът на текстила и облеклото е имал оборот от 162 милиарда евро (185 милиарда долара) през 2019 година и над 1,5 милиона заети в бранша, сочат данните на ЕАОС. 27-те страни членки на Европейски Съюз внасят текстилни произведения главно от Китай, Бангладеш и Турция, а изнасят за Англия, Швейцария и Съединени американски щати.
Според ЕАОС негативното въздействие на текстилната индустрия върху климата и околната среда може да бъде понижено, като се резервира цената на изделията, усили се виталния им цикъл и се употребяват по-често рециклирани материали. Това изисква освен механически, обществени и стопански нововъведения, само че и смяна в държанието на потребителите и политическа поддръжка.
Трябва да бъдат взети ограничения и против негативното въздействие на микропластмасата от текстилната индустрия върху екоситемите, животните и хората да вземем за пример чрез резистентен дизайн и различни индустриални процеси.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР