Всеки градинар е наясно с ужасната напаст, която представляват листните

...
Всеки градинар е наясно с ужасната напаст, която представляват листните
Коментари Харесай

Тайната на вещите градинари: Най-мощното оръжие срещу листните въшки

Всеки градинар е наясно с ужасната злина, която съставляват листните въшки. Това, може би, са най-отвратителните вредители, които могат да дойдат неканени във вашата градина. И както споделяха едно време в българската казарма – освен са доста нездравословни, само че са и ужасно упорити.
И в действителност, единствено до момента в който се усетите за по-малко от седмица, прелестните ви цветя могат да се трансфорат в нов дом на цяла колония листни въшки.
А това е извънредно – и за външния тип, а и за самото растение. Но ние намерихме един трик, с който ще се справите с огромния проблем. Рецептата е тествана и изпитани от доста движимости градинари, тъй че действайте самоуверено.

Ето от какво се нуждаете – спрей бутилка (2 литра), спринцовка, 100 мл прясно мляко, бутилка йодова смес (50 мл).
Налейте в спрей бутилката един литър вода. С помощта на спринцовка изтеглете йода от бутилката и го смесете с прясното мляко. Ще получите примес с прелестен жълт цвят. Добавете я към към този момент налятата вода в спрей бутилката и разклатете. Напръскайте растенията, наранени от листните въшки. Това средство освен бори листните въшки, само че също по този начин е предварителна защита против гъбични болести (мана, брашнеста роса). Може да го употребявате и за напръскване на домати.

И най-после, няколко любопитни обстоятелството за листните въшки, които ще ви изненадат:

1. Листните въшки подават тревога, когато са в неволя. Това става посредством феромони, предавани в пространството, предупреждаващи останалите от типа за грозяща заплаха. Някои от бръмбарите, които се хранят с въшки, са „ научили “ този „ език “ и ориентирайки се по него отиват натам, с цел да си хапнат.

2. Те са борбени инсекти, нищо че наподобяват слаби и беззащитни. Майстори са на ритниците за препъване, имат и остри шипове за поразяване. С тях дори пробиват яйцата на техните врагове.

3. Колонията си има нещо като войска за отбрана. Това са специфичните личинки-бойци. Те са женски охранители, в никакъв случай не стигат зрелост, само че по тази причина пък служат безусловно на общността даже със всеотдайност. Устроени са с необятни крака за по-голяма непоклатимост.

4. Листните въшки нямат крила и това ги прави немобилни, в случай че се наложи да се избавят. След като едно растение е обезточено, няма към този момент сок в него, се постанова някак си те да се разпилян на страни към други растения-гостоприемници. Помагат им, както отбелязахме, мравките. Крилца имат единствено групата на летящите въшки, които могат да се движат с порива напразно.

5. Женските се развъждат и без съществуване на мъжки. Женската въшка носи разрастващите се млади, а самите те пък имат в зародиша си също суперминиатюрни дребни. Целта – редуциране на напъните при виталния цикъл и бързо увеличение на числеността.

Природата е основала този тип в цялостната хранителна верига и го е надарила с забавни качества. Дребни, паразитиращи върху растенията, те са част от естествения кръговрат, написа preventa.bg.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР