Всеки февруари Варненският драматичен театър представя в София най-добрите си

...
Всеки февруари Варненският драматичен театър представя в София най-добрите си
Коментари Харесай

Варненският театър с гастрол в София

Всеки февруари Варненският трагичен спектакъл показва в София най-хубавите си постановки. Гастролът 2020 включва " Сън " от Магда Борисова, " Двубой " от Иван Вазов и " Само за дами " от Дарио Фо. Режисьор на първите две постановки е Стоян Радев Ге. К., на третата е Костадин Бандутов, а художничката Даниела Николчова е авторка и на трите театрални визии, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна.

Варненската аудиенция в столицата стартира в Театър " Театро " на 8 февруари от 11 и 16 ч. с вълшебния " Сън ". Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, комбинация от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Момчето Тони бърза да се срещне с Големия магьосник, тъй като той може да сбъдва хубавите сънища. По пътя героят се среща с феи и митични същества, съумява да се пребори с кошмарите и страховете си, оказва помощ на изпаднали в неволя и научава доста за себе си и света.

В функциите са Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Константин Соколов, Юлияна Чернева.

" Двубой " ще може да гледаме на 9 февруари от 19 ч. в Младежкия спектакъл " Николай Бинев ". Твърдят, че Иван Вазов има по-богат речник даже от Шекспир, а в българската литература той несъмнено е патриарх. В творчеството му, което изобилства със старинни и диалектни изрази, езиковедите са преброили рекордните над 31 000 неповторими думи. Една от тях е глума - смешка, задявка, анекдот. Като глума е определил Вазов и своята комична пиеса " Двубой ". Сюжетът пресъздава действителна преживелица от живота на тогавашния столичен елит, в която съперничеството сред двама мъже за една жена допуска, само че по този начин и не приключва с двубой. Ролите извършват Станислав Кондов, Ненчо Костов, Цветина Петрова, Полина Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Николай Божков.

Разбира се, освен към дамите е адресирана най-новата комедийна режисура " Само за дами " на Варненския трагичен спектакъл, която ще се играе на 10 февруари от 19 ч. в Театър " Българска войска ". В устрема за превъзходство сред двата пола, от времето на Адам и Ева до през днешния ден, на дамата са й отредени - поотделно или дружно - функциите на държанка, брачна половинка, майка, стопанка и какво ли още не. Изобретателна и съобразителна, тя наподобява може да се оправи с всякакво натоварване и всякаква обстановка, само че дали пък това не я трансформира в същинска жертва? Жертва на мъжете и еманципацията...

В постановката си, композирана по " Дневникът на Ева " и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния род Костадин Бандутов залага на салдото, с изключение на сред интимното и екзистенциалното, и сред сериозното и комичното. Като омекотява и подлага на подигравка сочния, от време на време стигащ до циничност комизъм, присъщ за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията. За това интензивно му спомагат актьорите Веселина Михалкова, Милена Кънева, Петя Ангелова, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Ивайло Иванов, Станислав Кондов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Константин Соколов. Както и Никола Йорданов, създател на хореографията и музикалната среда.

Новина в задатък: На 9 март в Народния спектакъл " Иван Вазов " ще бъде показана " Отело " от Шекспир, най-новата режисура на проф. Пламен Марков, част от програмата за 100-годишния празник на Варненския трагичен спектакъл през 2021 година Билети се продават в НТ и мрежата на Ивентим.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР