Всеки е забелязвал понякога, че при пресичане на пътното платно,

...
Всеки е забелязвал понякога, че при пресичане на пътното платно,
Коментари Харесай

Автономни автомобили с механични очи стават по-безопасни за пешеходците

Всеки е забелязвал от време на време, че при секване на пътното платно, несъзнателно установявате зрителен контакт с водача на колата, с цел да сте сигурни, че той ви вижда и ще реагира. Но какво да извършите, в случай че тази кола е самоуправляваща се кола робот, която не се ръководи от водач? Изследователи от университета в Токио имат собствен отговор на този въпрос - просто би трябвало да осигурите на подобен автомобил свои лични механични " очи ". 

Като опит японските технолози оборудваха елементарна количка за голф с " очи ". Шофьорът на това малко транспортно средство беше прикрит от външни лица от невидимо фолио, което беше транспарантно единствено в едната посока. Така скритият водач контролираше освен количката за голф, само че и посоката на механичните " очи ".

По време на тестването бяха изпълнени четири разнообразни сюжета. При първия автомобилът спрял пред пешеходна пътека и съпроводил с „ погледа си “ човек, пресичащ пътното платно. При различен път колата минава без да стопира, а „ погледът ” й е ориентиран някъде настрана. А другите два сюжета бяха копие на първите два, с тази разлика, че количката за голф нямаше инсталирани " очи ". В този случай бяха включени 18 доброволци, които благодарение на очила за виртуална действителност заеха мястото на пешеходец. Те минаха през всичките четири сюжета на развиване на събитията, редуващи се в случаен ред, като всеки от тях и във всеки случай имаше единствено три секунди, с цел да вземе решение да пресече пътното платно.

Тези виртуални проби дадоха ненапълно любопитни резултати. Оказа се, че мъжете са по-склонни към риск, те избират да пресекат пътното платно в условно рискова обстановка, когато колата се движи и няма да спре. Жените пък направиха противоположното, някои от тях не пресичаха пътя даже когато колата спря изцяло, с цел да ги пропусне.  С появяването на механичните очи на количката за голф обаче и мъжете, и дамите на практика престанаха да позволяват упоменатите неточности. В същото време чувствата на мъжете и дамите от типа на колата бяха разнообразни. Мъжете се чувствали застрашени, когато погледът бил ориентиран настрана, до момента в който дамите се чувствали в сигурност, когато колата ги „ гледала “.

Японски технолози признават, че техните резултати може да се разграничават от резултатите от по-мащабни изследвания, които ще включват повече хора и ще бъдат прилагани повече сюжети. Всичко обаче сочи към обстоятелството, че оборудването на самостоятелните транспортни средства с механични очи е добра концепция от позиция на възстановяване на сигурността на придвижването. В умозаключение би трябвало да се означи, че японските откриватели не са първите, на които им хрумва сходна концепция. Още през 2018 година Jaguar Land Rover организира сходно проучване, като оборудва транспортни средства с очи. И резултатът от тези проучвания се съгласува сносно с резултатите от японски изследвания, пешеходците се усещат по-сигурни и работят по-предпазливо, когато видят, че колата ги „ следи “ от близко.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР