Всеки е чувал за такива известните компании като Microsoft, Apple,

...
Всеки е чувал за такива известните компании като Microsoft, Apple,
Коментари Харесай

Великите бизнес империи на съвремието: 10 истории на успеха

Всеки е чувал за такива известните компании като Microsoft, Apple, McDonald`s или Inditex. Малко хора обаче се замислят по какъв начин тъкмо са почнали пътя си техните създатели и са основали своите многомилиардни империи.

Това са историите на едни от най-големите и смели стопански инициативи на нашето време. Зад всяко от тях стои човек, който не се е страхувал да рискува и да развие лична ниша в бизнеса. Така че идващия път, когато имате подозрения, не забравяйте, че всеки триумф стартира с една дребна стъпка.

Предлагаме ви къс роман за 10 сполучливи световноизвестни бизнес империи.
 Снимка 393342
Източник:

Walt Disney

Днес Disney е освен прелестни филми и анимационни филми за цялото семейство, само че и една от най-големите развлекателни империи. В допълнение към няколко кино студия и звукозаписни студия на Walt Disney Productions, компанията Walt Disney има списания, вестници, големи увеселителни паркове по целия свят и телевизионна мрежа. Марковите сувенири се продават в 535 магазина. Тя даже има лични хокейни и бейзболни тимове. Всяка година конгломератът носи на притежателите до 20 милиарда $. За съвсем 100 години история компанията е съумяла да завоюва огромната обич на хората, най-вече с помощта на анимационните филми. Уолт Дисни стартира да рисува на 7-годишна възраст. Художникът опита всичко: комикси, карикатури, взема курс в Академията за изящни изкуства. Началото на великата империя е положено в малко гаражно студио, където са изрисувани първите шедьоври. През 1924 година Уолт пуска първата подигравка от поредицата за приключенията на героите на света " Алиса в страната на чудесата " по творбите на Луис Карол. През 1928 година именитият Мики Маус се появява за първи път на екраните, който е озвучен от самия Дисни. Именно студиото на Уолт Дисни ни даде най-касовия анимационен филм в историята - " Снежанка и седемте джуджета " и такива шедьоври като " Красавицата и звяра ", " Фантазия ", " Бамби ", " Сто и един далматинци " и други. Студиото има рекорден брой Оскари - 29, а броят на почитателите единствено се усилва.
 Снимка 496476
Източник:

Hilton

Конрад Хилтън желал да стане банкер, а станал милионер, когато на 31-годишна възраст решил да се причисли към хотелиерския бизнес. Първият хотел от световноизвестната верига Dallas Hilton отваря порти през 1925 година в Тексас. Собственикът се заема съществено да го направи най-хубавия в страната, вследствие на което сътвори една от най-хубавите хотелски вериги в света. Двадесетте години в Съединените щати са белязани от Голямата меланхолия и доста предприятия затвориха, само че не и Hilton. Конрад ипотекира бизнеса на кредиторите си, само че 5 години по-късно го изкупува назад. А през 1954 година се реализира най-голямата договорка за хотелиерския бизнес: Конрад Хилтън придобива конкурентна компания Statler Hotels за 111 млн. долоар. Още в края на това десетилетие в Америка и в чужбина са открити 40 хотела на веригата. Успехът му се дължи и на нововъведенията, които в този момент се смятат за неразделна част от този бизнес. На Хилтън му хрумва концепцията да дефинира класа на хотела по броя на звездите, да комбинира хотели с казина, да отвори хотели на летищата. Всичко това безспорно усили притока на клиенти, само че подобен голям триумф не би бил вероятен без най-високото качество на обслужване в хотелите Hilton. Днес те към този момент са 3800. Можете да отседнете в хотела на веригата в 88 страни. Империята към момента се ръководи от членове на семейство Хилтън. След гибелта на Конрад тя краткотрайно е поета от фондация " Хилтън ", само че синът на създателя връща бизнеса на фамилията посредством съда.
 Снимка 243029
Източник:

L`Oreal

Под това име са обединени над 500 марки козметика от всеобщия пазар до премиум класа. Vichy, Lancôme, Garnier, Elsève, Maybelline New York и доста други - всеки най-малко един път в живота си е имал нещо от нейната продукция. Повече от 65 хиляди души работят в 5 проучвателен центъра, 25 козметични компании и 47 заводи на концерна. И всичко стартира с малко произвеждане на багра за коса. През 1909 година френският химик Йожен Шулер изобретява синтетичната багра и открива продажбите. Развива се печеливш бизнес, през 1934 година компанията създава и миене на коса и парфюми. През 1957 година дъщерята на Шулер поема L`Oreal след гибелта на татко си. Под нейно управление концернът доближи необикновен мащаб и стартира да придобива други марки. Днес L`Oreal може да си разреши да харчи рекордни суми за реклама, а точно 30% от всички облаги. Слоганът на марката L`Oreal Paris " Заслужавам го " се чува от съвсем всички. Най-известните модели и актриси изрекоха тази фраза в рекламата на именитата козметика. Други марки обаче също се развиват добре като част от конгломерата. Високата конкуренция подтиква производителите непрестанно да усъвършенстват качеството и дизайна на продуктите, тъй че продажбите единствено порастват.
 Снимка 423204
Източник:

McDonald`s

Най-популярният в света ресторант за бързо хранене е учреден от двамата братя Мак и Дик Макдоналд. McDonald`s се трансформира в пионер измежду веригите за подготвяне на храна. Първият ресторант на McDonald`s отваря порти през 1940 година в Калифорния. Отначало това беше просто неосезаем локален ресторант, само че предприемчивият предприемач Рей Крок вижда големия капацитет на компанията и купува от братята правото да работи като франчайз сътрудник. Когато за първи път се среща с Макдоналд, Крок е на ръба на банкрута. Но още през 1955 година, откакто отвори първия си McDonald`s, той стартира да печели отлични пари. През 1961 година Рей Крок най-сетне купува бизнеса за 2,7 милиона $ и стартира да го уголемява. През 1965 година в Съединени американски щати има такива 700 заведения. Първите, които пробваха известните хамбургери отвън Съединените щати, бяха жителите на Канада, известната верига отвори ресторант там през 1967 година. По-нататъшното развиване на компанията е бързо. Днес McDonald`s е показана в 118 страни по света, която има повече от 35 000 търговски обекта и 70 милиона души посещават мрежата всекидневно,.

Собствениците на франчайз се пробват да приспособяват менюто към традициите на избрана страна, да вземем за пример в Индия сервират агнешко вместо говеждо месо. Но, все пак, McDonald`s непрекъснато е забъркан в някои кавги, свързани с неприятни условия на труд, а по-късно с неприятно качество на храната. Има документален филм на тази тематика, " Двойна порция ", а готвачът Джейми Оливър даже завоюва правосъдно дело против компанията, доказвайки, че месните боклуци се употребяват за бургери. Такива случаи обаче не засягат известността на McDonald`s.
 Снимка 559641
Източник:

Apple

Стив Джобс, дружно със сътрудници, основава Apple през 1976 година за да направи персоналните компютри по-достъпни. По това време той не знаеше какъв брой известна ще стане тази компания и нейната марка.

Днес Apple е неоспорим водач на пазара, а продуктите й се трансфораха в същински фетиш. Печалбата на бизнес империята е 300 хиляди $ на всяка минута, а годишната е неведнъж по-висока от приходите на всички съперници взети дружно. Понякога в банковата сметка на Apple има повече пари, в сравнение с в държавната хазна на Съединени американски щати. Мащабът на продажбите на iPhone и други артикули нараства всяка година. Стив Джобс завеща, че би трябвало да " останете ненаситни " и, наподобява, мозъкът му съумява.
 Снимка 209472
Източник:

Microsoft

Талантливият програмист Бил Гейтс от ранна възраст знаеше по какъв начин да ползва качествата си с изгода. В учебно заведение той сформира график на уроците за себе си, което му разрешава да учи всякога в клас с оптимален брой девойки. Женското внимание е положително, само че Бил имаше доста повече упоритост. През 1975 година взема решение да стартира личен бизнес. Първият Windows е пуснат през 1985 година. Тази операционна система бързо стана най-популярната заради своята елементарност и еластичност, а името на Бил Гейтс гръмна по целия свят. Microsoft мина от дребна компания с трима чиновници и непретенциозен оборот от 16 000 $ до гигантска мултинационална корпорация. Сега Microsoft има към 90 000 сътрудници и е водач в производството на компютърен хардуер и програмен продукт за нея. Въпреки статута на бизнес колос, корпорацията с подготвеност приема млади чиновници в редиците си. Конкуренцията е голяма: приблизително над 1 милион души аплайват за една позиция. Затова HR мениджърите се пробват да подходят към селекцията с въображение. Например, те молят претендента да изясни за какво шахтата би трябвало да е с кръгла форма. Вероятно такива въпроси оказват помощ да се намерят измежду целия поток от претенденти тези, които мислят допустимо най-нетрадиционно.
 Снимка 309972
Източник:

Dell

Историята на компютрите на Dell е в действителност вдъхновяваща. Майкъл Дел въобще не е извънреден студент, само че на дванадесет години печели първите си съществени пари - 2000 $ от продажбата на списания. Човекът изпрати нови заселници сладки пощенски картички с оферта да се абонирате гратис за 2 седмици. Така Майкъл се срещна с техниката на директните продажби, която в бъдеще се трансформира в съществена идея на неговата компания. Дел основава компанията си на 19 години, като е вложил единствено хиляда $. Dell не работи с медиатори и не употребява хранилища, те сглобяват компютри извънредно по поръчка и оферират доста
бонуси на всеки, в това число непрекъсната поддръжка на услуги. Благодарение на тези тактики за правене на бизнес, Dell бързо се завъртя и завоюва самопризнание: през 2005 година той взе първата позиция в рейтинга на " Компании, които провокират удивление " съгласно изданието Fortune.
 Снимка 454902
Източник:

LVMH

Всички фенове на лукса познават конгломерата LVMH, който съчетава десетки премиум марки алкохол, бижута, облекла и козметика. Концернът включва такива колоси като, Louis Vuitton, Hennesy, Givenchy, Bulgari,Don Peregnon, Marc Jacobs и доста други. Всичко стартира с обстоятелството, че два огромни производителя на първокласни артикули - Moët Hennessy и Louis Vuitton - вземат решение да се слеят през 1987 година. Формираният тръст под управлението на французина Бернар Арно след това гълтам доста повече марки. Годишният оборот на империята LVMH е няколко десетки милиарда евро. В допълнение към производството на артикули, те разгласяват списания, организират търгове, занимават се с щедрост, в това число патронаж на монументи на културата.

Основната идея на LMHV е перфекционизъм във всичко. Това чакат мениджърите от младите надарени създатели и бизнесмени, които компанията интензивно притегля да работят.
 Снимка 412512
Източник:

Inditex

Огромният конгломерат Inditex включва съвсем всички най-известни марки облекла за всеобщия пазар. Това е Zara, Bershka, Pull and Bear, и доста други известни марки облекло. През седемдесетте години на предишния век испанският предприемач Амансио Ортега отваря на ниска цена магазин за облекла, наименуван Zara. Начинанието се оказало преференциално, тъй че притежателят решил да отвори още няколко обекта. През 1985 година те прерастват в Inditex Corporation. Впоследствие тя се разшири: появиха се нови марки, ориентирани към разнообразни аудитории. И освен облекла, само че и обувки, аксесоари, артикули за бита. Днес Inditex е една от най-големите компании, предлагащи на потребителите налични съвременни облекла: тя има повече от 5000 магазина по целия свят и техният брой непрестанно се усилва.
 Снимка 476781
Източник:

Virgin Group

Огромният интернационален конгломерат включва десетки компании, които създават всичко от книги до спортни коли. Компанията има въздушни и железопътни превозвачи, телекомуникационни оператори, радиостанции и създава алкохолни питиета. Сред предприятията има даже галактически туроператор Virgin Galactic, който в близко бъдеще възнамерява да провежда полети в космоса.

Възможно ли е създателят на империята Ричард Брансън да си е представял такова бъдеще, когато е приключил учебно заведение, бидейки в листата на най-лошите възпитаници? Може би би могъл, тъй като шефът му споделил: " Или ти, Ричард, отиваш в пандиза, или ставаш милионер ". Второто нещо се и случило - през днешния ден Брансън е прочут и доста абсурден богат човек, който има акция, която носи 24 милиарда $ годишно. А стартира с продажба на плочи, издаване на списание, продажба на бижута с костюми и образуване на полети с балони, а по-късно образува звукозаписна компания.

Ричард Брансън се занимаваше с безусловно всичко, което донесе облага, това изяснява такова многообразие от марки в конгломерата. Според слуховете самият той не е сигурен какъв брой от тях има. Във всеки случай този метод се оказа верен и Virgin Group се трансформира в империя с голям брой марки. Репутацията на Брансън значително се дължи благодарение на лудориите на създателя, който отхвърля всевъзможни формалности и послушание, приветства пиенето на бира по време на работа и отхвърля да смъкна обичания си пуловер даже на банкет с членове на кралското семейство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР