Всеки ден по няколко украински семейства търсят подслон във временния

...
Всеки ден по няколко украински семейства търсят подслон във временния
Коментари Харесай

Търсят се средства за детски център за бежанци в Пловдив

Всеки ден по няколко украински фамилии търсят заслон във краткотрайния център за бежанци в някогашната белодробна болница в Пловдив. Административните проблеми на родителите обаче не престават. Те обикалят институциите, с цел да легализират престоя си в България, да търсят работа, или да намерят място в учебно заведение за децата си.

Ирина бяга от войната в Украйна с трите си дъщери. Преди дни намира леговище във краткотрайния център за бежанци. Вече търси всякаква работа, защото езиковата преграда ѝ пречи да бъде банков чиновник, каквато е била специалността ѝ в Украйна.

" На първо място през днешния ден единствено оформяхме документите за протекция и след това към този момент ще би трябвало да се взема решение въпросът за детските градини и учебните заведения. Ако имаше тук някакъв център, където да се оставят децата за малко, щеше да е отлично. ", споделя тя.

Помощ на новопристигналите оферират и психолози, също бежанци от Украйна.

" Първата ни задача е да ги приведем в обикновено психическо положение след прекарването на бойните дейности и втората ни задача е социализацията им. ", споделя Олена Комарова - психолог

В момента в преустроената някогашна болница живеят 35 деца, които имат незабавна потребност от пространство за занимания. Украинци и доброволци към този момент са набелязали място на двора и посредством благотворителни събития се набират нужните средства.

" Най-труден въпрос за родители, до момента в който съберат информации, до момента в който съберат нужни документи за настаняване в детска градина, е къде да стоят децата, а за учебните заведения до момента в който е лято и няма къде да стоят. ", споделя Наталия Еллис.

В благотворителната галерия взе участие зъболекарят Ангел Милев. Той лекува гратис бежанците, само че и дава своя картина, с цел да помогне за идеята.

" Реших да даря картината, с цел да мога да оказа помощ и с това. Аз от 5 месеца работя благотворително, всички разноски поемам аз - и деца, и възрастни дневно по няколко. ", споделя той.

Необходимите средства за основаването на детския център е към 40 хиляди лв..

Росица Колева/Димитър Рочев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР