Всеки ден към Украйна тръгват по 20-30 автобуса“: много от

...
Всеки ден към Украйна тръгват по 20-30 автобуса“: много от
Коментари Харесай

България има нужда от украинците. Но прави ли достатъчно, за да ги задържи?


„ Всеки ден към Украйна потеглят по 20-30 рейса “: доста от украинските бежанци в България се връщат в родината си. С какви проблеми се сблъскват оставащите и какво възнамеряват – в репортажа на Александър Детев:

Катерина от Донбас, краткотрайно настанена край морето: „ Казаха ни, че след 31 август ще би трябвало да си вървим "

С фрапантното понижаване на средствата, които се отделят за настаняване на украинските бежанци по хотели, и началото на летния туристически сезон десетки хиляди избягали от войната.

По данни на Министерство на туризма, предоставени на Дъждовни води, от 109 834-те украински жители, които са били настанени в хотели за интервала от 24 февруари до 8 юни, в тях към 8 юни са останали 25 952. Други 22 хиляди са настанени в държавни бази и почивни станции.

Мнозина са се върнали в Украйна

Какво се е случило с всички останали? „ Много от тях взеха решение да се върнат в Украйна ", ни споделя Юлия, която краткотрайно живее в апартамент на своя другарка в Поморие. Тя се надява, че в края на лятото също ще може да се прибере назад в град Бровари, Киевска област.

„ Преди няколко дни майка ми се върна в Украйна. Много се притеснявах за нея, само че тя споделя, че ", споделя Юлия. В Украйна тя е била брокер на недвижими парцели, в България оказва помощ в хотел.
Редакцията предлага
Срещаме се с Юлия при започване на юни, няколко дни откакто в началото въведената стратегия за настаняването в хотели завърши. „ Трябваше да дойдете преди няколко седмици, в този момент към този момент съвсем няма украинци в Поморие ", споделя тя. „ Хората, които нямаха задоволително пари да живеят тук, напуснаха България ", добавя тя.

И в другите курорти се усеща разликата. „ Украинците не харчеха доста пари, само че въпреки всичко купуваха разнообразни неща за себе си, за децата ", ни споделя продавач в Слънчев бряг. Сега техният брой фрапантно е намалял. В един от най-големите комплекси в курорта от към 2000 бежанци, които са били настанени преди 1 юни, са останали по-малко от 200. Те се образоват да работят по време на този летен сезон. А по-късно? „ След това няма по какъв начин да ги задържим ", изясняват от хотела.

„ 20-30 рейса потеглят от България към Украйна всеки ден ", споделя за Дъждовни води регионалният шеф на Варна Благомир Коцев. Преди в хотели в региона са били настанени 20 хиляди украинци, в този момент са останали към 8 хиляди. „ 84 хотела във Варна взеха решение да задържат бежанците. Повече от тях ще продължат да вземат участие в програмата през целия летен сезон ", изяснява Коцев. Но не всички. „ За към 2000 индивида ще би трябвало да се търси решение по време на високия сезон след юни. Разбрахме се с хотелите. Всеки от хотелиерите ни сподели какъв брой време счита да задържи украинците. "

Никой не знае какво ще се случи след 31 август

И за украинците, които работят по Черноморието, и за тези, които са към момента настанени в хотели и държавни бази, решението е краткотрайно. Програмата в хотелите продължава до 31 август. „ Надяваме се до 1-2 месеца, да се интегрират в българското общество. Идеята е цялостна интеграция, с цел да стартират да работят и да живеят като всички останали български жители ", ни пишат от Министерството на туризма.

И тук идват провокациите: защото множеството украински бежанци са майки с деца, те няма по какъв начин да изпълнят тази „ цялостна интеграция ", в случай че децата им не бъдат признати в ясли, детски градини и учебни заведения. А там компликациите са както административни, по този начин и структурни - защото задоволително ясли и детски градини няма. „ Властите възнамеряват построяването на нови детски градини ", дава обещание Коцев. Дотогава се разчита на краткотрайни решения - където и доколкото те са вероятни. „ Някои организации основават центрове за украински деца, където българи и украинци работят дружно, с цел да гледат тези деца. Вече има такива във Варна. Ние им оказваме помощ да намерят пространства. "

Областният шеф на Варна Благомир Коцев

„ Украински жители също демонстрират интерес за работа в българския туристически бранш, като за това получават поддръжка от ", прецизират от Министерството на туризма. А откакто лятото завърши? „ Нямаме потребност от сезонни служащи единствено през лятото, имаме и зимен туристически сезон. Демографията е проблем за България и съвсем всеки бранш в стопанската система е обиден от това ", споделя Благомир Коцев. А от Министерството на туризма допълват: „ В момента, по данни на работодателските организации, у нас има над 200 000 свободни места. В същото време измежду украинските жители, които сега са в България, има доста експерти, има опция тези хора да бъдат интегрирани пълноценно и да стартират да работят ".

Държавата би трябвало да се задейства

Но с цел да се случи това би трябвало незабавно да се измисли решение за децата на тези хора, а те да бъдат квалифицирани и да стартират да учат български език. Защото часовникът тик-така и наподобява, че летният сезон ще завърши преди войната.

Юлия е уверена, че в края на лятото ще може да се върне назад вкъщи и даже чака да има много работа, защото доста хора от Южна и Източна Украйна търсят парцели в по-сигурни елементи на страната. За Катерина, която срещаме в буферния център в Сарафово малко преди да потегли към Варна, където ще бъде краткотрайно настанена, това не е вид. Тя е от Донбас и, въпреки също да се надява да се прибере там, знае, че това може да се окаже невероятно. „ Казаха, че след 31 август ще би трябвало да си вървим. Ако не мога да се върна в Украйна, може би ще отида в Италия, имам другари там ", споделя Катерина.

Ако България желае да задържи най-малко част от тези хора и след 31 август, би трябвало незабавно да постави старания и да сътвори изискванията за това.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР