Всеки ден имунната ни система се бори срещу вируси, бактерии

...
Всеки ден имунната ни система се бори срещу вируси, бактерии
Коментари Харесай

Седем безобидни на пръв поглед навика, които обаче отслабват имунната система

Всеки ден имунната ни система се бори против вируси, бактерии и гъбички и нормално ни защищава доста надеждно от инфекции. Тя може да се дефинира като ключ към здравето и благополучието, с помощта на който животът си заслужава да се живее. Понякога обаче, когато повече фактори заплашват имунната система, тя не може да ни пази ефикасно от заболявания и в следствие се разболяваме.

Ако това се случва по-често от 3-4 пъти годишно, би трябвало да се замислим върху всекидневните си привички. Въпреки че някои от тях ни доставят наслаждение, те може да изтощят съпротивителните сили на организма. Тук ще ви представим топ 7 на подценяваните всекидневни привички, които водят до намаляване на имунитета. 

1. Стрес и черни мисли

Може би ще се изненадате, само че мозъкът и методът ни на мислене кореспондират непосредствено с имунната система. От позиция на психоневроимунологията стресът, който нормално върви ръка за ръка с нараснало равнище на холестерола, постоянно води до възпаления. Същото се отнася за страховете и депресиите, както и най-общо за песимистичните мисли. Ако сме напрегнати и изпадаме постоянно в мрачни настроения, ставаме по-податливи на инфекциозни болести. Следователно оптимизмът освен покачва качеството на живота, само че усъвършенства и телесното и душевното богатство.

2. Твърде доста лекарства

Щом има резултат, има и непряк резултат. Приемът на синтетични лекарства  често е неминуем, само че си има и своите сенчести страни. Това се отнася най-много за медикаментите, които съдържат кортизон, и преди всичко за антибиотиците. Тези препарати може трайно да увредят имунната ни система. Антибиотиците засягат най-често чревната и вагиналната флора, по тази причина е наложително дружно с тях да се одобряват пробиотици, които ще се погрижат да възстановят естествения микробиом.

3. Постоянна работа

Нашето време е белязано от стрес, непрекъсната конкуренция за по-добри достижения и техническо ускоряване. Добре е понякога да си даваме къса отмора – в идеалния случай съчетана с разходка или ядене на свеж плод. Препоръчително е също от време на време съзнателно да излизаме в режим „ офлайн “, като изключваме компютъра и мобилния телефон.

4. Забравяте да си миете ръцете

Колкото и тривиално да звучи, миенето на ръцете е доста значимо – изключително в интервали на грип и настинки. В забързаното всекидневие това предписание постоянно не се съблюдава и по този начин по-лесно се стига до разпространяването на вируси и бактерии. Редовното миене на ръцете (задължително със сапун!) по елементарен метод предотвратява доста инфекциозни болести. От това печелят и всички хора в обкръжението ви!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР