Всеки ден да бъдем по-добра версия на себе си, гласи

...
Всеки ден да бъдем по-добра версия на себе си, гласи
Коментари Харесай

Отлагането е психосимптом или защо по-добра версия на себе си е лоша мантра

" Всеки ден да бъдем по-добра версия на себе си ", гласи обичана на празноглавците фешън мантра, типична за псевдо-интернет-психологията, практикувана от самозванци. Пренавиването не е мотивация, а е контрамотивация. Особено за без друго претрупани хора, каквито сме множеството от нас през днешния ден.

Защото човек не може да бъде всеки ден по-добър от предходния и не трябва да си слага нито непостижими, нито бетонни цели, а действителни и гъвкави, които са направени по неговата персонална мярка.

И води до неприятни психосимптоми, които елементарно се познават по склонността да отлагаме, тъй като не усещаме себе си, момента, нещо друго за най-хубавото допустимо. Научното й име е " прокрастинация " и се счита за един от най-големите модерни пробеми на човешката същина, схващане и мислене.

Отдавна пишем в нашите психически лайфхак - текстове за така наречен Синдром на отсроченото благополучие.

Това е единствено една от формите на Прокрастинация, която не ни разрешава да бъдем щастливи, тъй като в никакъв случай и нищо, минимум самите ние, изглеждаме на себе задоволително заслужаващи да получим удоволствие/удоволетворение.

Непрекъснатата податливост да отлагаме, да забавяме дейности или решения, които знаем, че е неотложно да правим и сме наясно, че в случай че не го създадем ще бъдем сполетени от отрицателни последици, подсказва и други проблеми.

На първо място за може би най-голямата опасност на нашето време - възходящата тревога. Която пък може да се развие от нараснал стрес и безпокойствие, през влошен сън, а оттова скок на нервността и промяната на настроения, до меланхолия, а - не дай Боже - и още по-надълбоко - до душевен болести. А и до физически - от проблеми с кожата, до скоростно качване или събаряне на тегло, а оттова рефлексия с утежняване на работата на всички системи на организма, а оттова - насърчаване на цялостен набор от заболявания и болести.

Поставянето на ясни, рационални и постижими цели. Които, в случай че първоначално сме обезпокоени или напряко ни е боязън, че ще реализираме, можем да разделим на по-малки крачки: подцели.

Именно това е лекуването - естествено е непрекъснато, а не набавяно посредством бързи удоволствия като пиянство, извършване на покупки, друсане. Чрез него можем да се оправим с неналичието на мотивация или пренавиването, със страха от неуспех, който е главен проблем пред отлагащите, с перфекционизма, който също е психопроблем, с хроничното безпокойствие, с разсейването.

Друг лайфхак е да се научим сами да управляваме времето си, което е друго огромно предизвикателство за постоянно отлагащите.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР