Всеки човек знае, че някои вирусни и бактериални инфекции се

...
Всеки човек знае, че някои вирусни и бактериални инфекции се
Коментари Харесай

С какво може да се заразим при целувка?


Всеки човек знае, че някои вирусни и бактериални инфекции се предават главно по кръвен път при необезопасен секс. Наред със полово излъчените заболявания обаче са известни и доста такива, които може да се предадат от човек на човек след целувка. Причината е в това, че болестотворните сътрудници (вируси или бактерии ) може да циркулират във всички телесни течности, а някои от тях се откриват даже в слюнката.

Заразяването с циркулиращи в слюнката вируси и бактерии може да стане след шерване на общи принадлежности за храна, чаши с питиета и други Най-често обаче това става след целувка с преносител .

Устната празнина и респираторния тракт са измежду най-богато заселените с микроорганизми зони на тялото ни. Повечето от тях обаче са безобидни, тъй като населяват тези области още от раждането ни и имунната система ни е подсигурила сигурен имунитет против тях. Проблемът идва, когато с целувката се пренесат болестотворни микроорганизми, с които не сме се сблъсквали скоро или въобще. Наред със сезонните инфекциозни болести като грип и простуда , при целувка можем да се заразим с още няколко по-сериозни заболявания.

4 инфекциозни болести, най-често излъчени със слюнката при целувка

Едно от най-добре проучените вирусни болести, причинявани от вирус, циркулиращ в слюнката, е мононуклеозата . Именно по тази причина мононуклеозата е една от най-често срещаните вирусни инфекции в юношеска възраст.

Друг вид вирусна зараза, която може да се съобщи при целувка е херпес на устата , породен от циркулиращия в слюнката херпес симплекс вирус вид 1.

С целувка може да се съобщи и още един вирус – така наречен Coxsackie virus, който причнява заболяването, означавана като

ръка-крак-уста
. Причинителят навлиза в кръвообращението ни главно през язвички, афти и други дребни ранички в устната празнина, а заболяването ръка-крак-уста

най-често поразява децата.

В слюнката на заболели може да се откриват и дребни количества вирусни частици, причиняващи СПИН или хепатит В, само че заразяване с тези заболявания при целувка е извънредно малко евентуално, в случай че няма кървящи рани в устата и при двамата сътрудници.

Свързани публикации.. Мононуклеоза - предава се при дълбока целувка 0 Насладете се на целувката - потребна е! 0 Мистериите на слюнката - разкрити 2

Наред с вирусните има и бактериални инфекции, които може да се предадат с целувка. Най-голям е рискът от предаване на стрептококова зараза , провокирана от бактериите от жанр Streptococcus, поразяващи венците и гърлото. Именно стрептококите са измежду бактериите, при които най-често се открива безсимптомно бактериално носителство , което може да докара до преместване на инфекцията след целувка с преносител.

Трябва да се означи, че слюнката има и естествени защитни механизми за угнетяване развиването на циркулиращите в нея болестотворни микроорганизми. Част от тази отбрана са потребните бактерии, които конкурират болестотворните за хранителни субстанции и не разрешават свръхразмножаването им. Освен това в слюнката се отделя и ензимът лизозим, който разгражда външната обвивка на микробите и те бързо умират.

Затова инфекции, подбудени от заразяване с вируси или бактерии, предадени с целувка, се развиват главно при хора с отслабен имунитет, ензимен недостиг, липса на витамини и други положения, които елементарно можем да профилактираме.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР