Всеки човек има милиарди възможности онлайн. Само с няколко клика

...
Всеки човек има милиарди възможности онлайн. Само с няколко клика
Коментари Харесай

Сет Годин: Свободен избор или удобство?

Всеки човек има милиарди благоприятни условия онлайн. Само с няколко клика на мишката можете да бъдете на всички места.

Какво обядвахте през вчерашния ден? При всички вероятни разновидности за обяд във всичките вероятни вселени това ли беше първият ви избор? Най-добрият избор?

Когато някой се опита да отнеме нашата независимост на избор, се получава проблем. И все пак…

Имаме доста повече благоприятни условия за избор, в сравнение с допускаме. В учебно заведение ние сме подвластни от образователната стратегия, разписанието на часовете и доста условия, само че даже и там ние имаме повече независимост, в сравнение с в миналото сме си представяли. Организациите, които можем да основем, плановете, които можем да стартираме, хората, с които можем да се свържем…

Това се дължи на удобството, което ни пречи. И то се крие в доста форми.

- Социално улеснение – по-лесно е да прекарате скучно празненство с коктейли или среща, в сравнение с да кажете на някого, че просто не ви се върви.

- Физическо улеснение – доста по-вероятно е да предпочетем предмет, който се намира на близко място спрямо движимост, чието потребление ще изисква да станем или да се преместим.

- Умствено улеснение – смяната ни кара да се усещаме неловко. Извършените разноски са сложни за занемаряване и забравяне. Възможностите идват със свободата на деяние, само че свободата на деяние зависи от риска.

- Финансово улеснение – ние избираме това, което е по-евтино в кратковременен проект, даже в случай че то ни коства задоволство, благоприятни условия или пари в дълготраен проект.

- Културно улеснение – композиция от всички посочени, тъй като културата обича статуквото и припомня за това регулярно.

Ако в миналото осъзнаем какъв брой тъкмо независимост на избор ще имаме, в случай че пожертваме удобството си, ще останем потресени. Но в случай че изборите, които вършим в този момент, не ни оказват помощ да живеем по мечтан от нас метод си коства деликатно да проучим за какво.

Източник: Блогът на Сет Годин  / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР