Всеки бизнес в България със собствено производство е задължително да

...
Всеки бизнес в България със собствено производство е задължително да
Коментари Харесай

Соларната система на покрива осигурява 20 години безплатен ток

Всеки бизнес в България със лично произвеждане е наложително да има фотоволтаична система на покрива и това е нещо, което би трябвало да се направи „ за през вчерашния ден “, тъй като икономисва разноски за сила за най-малко 20 години напред. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия ВЕИ специалистът Мартин Лечев, който е и търговски шеф на най-големия дистрибутор на слънчева техника у нас.

Според него стартиралата преди към седмица стратегия на Министерство на нововъведенията и развиването е идеална опция българският бизнес да се възползва от финансовата помощ и да премине към развиването на личен енергиен източник, който ще подсигурява минимизиране на енергийните разноски в бъдеще. Той изясни, че Китай господства пазара на слънчеви модули и с цел да направи най-правилния избор за качеството им, българският консуматор би трябвало да се довери на експертизатата на инсталаторските компании по места. Те ще спомагат освен за напредването на документите и плана за инвестицията, само че ще предложат и качествена техника, предлагана от водещи компании с построена сервизна база и професионален отдалечен мониторинг.

Качествената техника, закупена от водещи компании, е най-сигурната гаранция за дълготрайна и безпроблемна работа на инвестицията. Тя може да бъде покрита в границите на 3-4 години, а животът на една фотоволтаична система е към 25 години, което значи, че бизнесът, който осъществя подобен вид личен енергиен източник ще разполага с едни 20 години, в които няма да има сметки за ток, изясни Мартин Лечев.

Той даде за образец Южна Корея, където 98 % от бизнеса има солари на покрива на производството си.

„ В Западна Европа 34 % от бизнеса употребява ток от фотоволтаик, тъй че ние вървим по утъпкана и сигурна пътека за гарантиране на енергийна автономия на бизнеса ни “, сподели Лечев.



Той даде за образец и фабрика във Велинград с към този момент построена фотоволтаична система на покрива на постройката си, която в зимния месец януари е покрила 47% от енергийните потребности на производството си.

„ Имаме едно слънце, което е изобилен източник на сила и е голям пропуск, в случай че не използваме този в действителност безвъзмезден запас “, акцентира специалистът.

Европейската стратегия, която започва за страната ни, покрива към 50% от разхода за създаване на фотоволтаична система за бизнеса. В рамките на годината се чака да започва и европрограма в поддръжка на битовия консуматор, която ще покрива близо 80% от разхода за създаване на фотоволтаична система за лична приложимост.

При сходно финансиране, системата ще е като подарък за българския консуматор и той наложително би трябвало да се възползва от опцията, тъй като не просто ще понижи сметките си за ток, а може въобще да ги отстрани от месечния си бюджет, сподели Мартин Лечев и добави, че войната в Украйна е трансформирала радикално енергийния пазар на Европа.

Изключването на Русия като главен снабдител насуровини след евросанкциите е дало мощен подтик на развиването на бранша за възобновими енергийни източници, от който фотоволтаичните системи ще продължат да бъдат главен детайл за енергийната ни самостоятелност и в бъдеще.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР