Всеки би желал, седне ли на трапезата, тя да бъде

...
Всеки би желал, седне ли на трапезата, тя да бъде
Коментари Харесай

Идеи за евтини и икономични ястия

Всеки би желал, седне ли на трапезата, тя да бъде отрупана с разнообразни вкусотии. По природа хората са чревоугодници и биха желали да опитат колкото се може повече ястия. Разбира се, има и по-претенциозни, със характерна диета и режим на хранене като вегетарианци, вегани и суровоядци. Има и четвърти измежду нас, които обичат на масата им да няма друго с изключение на месо и месни артикули.

Живеейки в сложни времена, отрупаните с блюда маси не са чак толкоз срещана панорама в доста от домовете, с изключение на към някой огромен празник като Коледа, Нова Година или Великден.

Малко история на българската кухня

 Идеи за евтини и икономични ястия

Началото на кулинарното многообразие в българските земи стартира със основаването на българската страна. Обичаи и обичаи в готвенето на траките дават началото на днешната национална кухня. Траки, римляните, славяните, както и още доста племена и нации, обитавали по територията на днешна България, са дали отражение върху кулинарната ни традиция още в древността.

Археологическите данни сочат, че главните съставки на античната кухня в нашите земи са били присъщите за региона зеленчуци - зеле, моркови, цвекло, ряпа, лук, чесън, типовете месо - овче, козе, свинско, говеждо, птиче, дивеч, зърнените храни — просо, овес, ечемик, ръж, пшеница, а също и бобовите растения — бакла, леща, грах, фий.

Неслучайно българската кухня се слави със своето многообразие и предлага от всичко и за всеки по нещичко. Гозбите са образувани в продължение на години и епохи и съставляват комбинация от азиатската и европейската кухня.

Българската кухня в наши дни

Напоследък навлизат и предписания от севорнноамериканската и африканската кухня, с помощта на редицата излъчвания за готвене, достъпа до интернет и увеличението на мултикултурното единение и многообразие.

Големите хранителни вериги вкарват артикули, които мъчно бихме намерили преди години. Много от нашите баби и дядовци не са чували за плодове като гуава, папая, артикули като мюсли, фъстъчено масло, аспержи, нудълси, мисо, тофу и други

Всеки има своя причина да приема или отхвърля даден хранителен артикул. Но без значение от усетите и навиците, в случай че нямате опция да отрупате масата си от горе до долу с разнородни ястия, то ние ви предлагаме и опция. Икономичните ястия са опция на обичайните и не чак толкава скъпи гозби.

За тях няма да са нужни доста артикули, а и времето за приготвянето им е малко. Голяма част от тези ястия, с изключение на евтини са и здравословни.

Домашна спаначена чорба

 Спаначена чорба - икономични ястия Снимка: Добринка Петкова

Във вряща вода се поставя връзка свеж лук (през зимата използвайте стар). Вари се 10 минути, след което прибавяте спанак (пресен или замразен) и продължавате с варенето още 5-10 минути. Добавяте 2 кубчета телешки бульон и след няколко минути изключвате котлона и добавяте настърган кашкавал (или сирене). Цялата примес се пасира. Евтино и потребно!

Печени картофи с розмарин

Пресни картофи (а зимата стари) се измиват и нарязват на ½. В тава за печене сложете зехтин, натрошен розмарин и сол. Наредете половинките и печете до момента в който е нужно.

Кризисни палачинки

 Палачинките са икономично ядене

Нужни са ви 2 яйца, 2 чаени чаши брашно и 2 чаени чаши 2 вода. Разбивате яйцата с тел, а след това добавяте водата и брашното до приемане на еднородна примес. Пригответе ги в тефлонов тиган. След като „ спешните ” палачинки са подготвени комбинирайте със сладко, сирене или друго по ваше убеждение.

Да ви е сладко!

А за задачата вижте и още от нашите икономични вкусни гозби:

- икономична вечеря;

- икономични спагети;

- пестелив кекс;

- икономични торти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР